Hoppa till huvudinnehåll

Vinter på danska slätten

I sösongsinledningen är det vinter hos Frank och hans familj på den danska landsbygden. Men det betyder inte att man kan ligga på latsidan.

I vanlig ordning sysselsätter sig Frank med diverse byggprojekt, sköter om djuren och förbereder inför våren.

I säsongpremiären glädjer sig Frank åt nya kycklingar i hönsgården men det innebär också slutet för några av de äldre medlemmarna. Frank tar oss med genom hela processen, efter att ha nackat hönorna på huggkubben är det dags att skålla och plockning dem. Sedan skall de rensas för att så småningom vara färdiga för grytan.

Vi får också vara med när Frank beskär fruktträd och tillsammans med Theresa tröskas korn i ett tröskverk av bästa slag. Frank hoppas kunna tillreda kärnorna och äta det som komplement till ris - och förhoppningsvis räcker det också lite till kommande öltillverkning.

Genom tio avsnitt får vi följa Frank och hans familj - och vintern går så småningom över i vår och sommar.

En tvättäkta lantis (Bonderøven / Danmark)
Yle Fem onsdagar kl. 19.00, säsongstart 21.1.2015 (repris torsdagar)
10 avsnitt
30 dagar på Arenan

Innehåll i de olika avsnitten: (preliminärt sändningsdatum)

Avsnitt 1 (21.1.2015)
Frank skall beskära sina äppelträd. Theresa hjälper Frank att tröska rött korn som kan användas i matlagningen precis som ris. Också två hönor hamnar i gryta.

Avsnitt 2 (28.1.2015)
Frank börjar tillsammans med familjen samla vide för en gärsgård. Man letar efter återvinningsmaterial till det nya huset. Dessutom prövar Frank på hur man kan göra sirap av sockerrör.

Avsnitt 3 (4.2.2015)
De flesta av fruktträden måste fällas, men Frank kan ännu utnyttja rötterna och de träd som inte fällts. Jorden skall gödslar ordentligt för det kommande potatislandet.

Avsnitt 4 (11.2.2015)
I växthuset börjar man se de första tecknen på vår då persikoträdet slår ut i blom. Frank sår rädiser, sallad och persilja. För ett nytt storprojekt måste han skaffa en grävmaskin.

Avsnitt 5 (18.2.2015)
Frank vill ha nya invånare till gården och för det reser man en åtta meter hög påle, där förhoppningsvis storken vill bilda bo. Så behövs det specialfönster till det nya huset.

Avsnitt 6 (25.2.2015)
Frank bygger bikuporna så att all pollen de flitiga insekterna samlar ryms in. Också för en gammal cementtrumma hittar man nya användning. Hur renoverar Frank sin gamla buckliga stålbehållare.

Avsnitt 7 (4.3.2015)
Frank besöker Nord-Jylland för att välja en kviga till gården. Han får också hjälpa till att byta et traktorhjul. På kvällen görs en båtfärd längs ån.

Avsnitt 8 (11.3.2015)
Det är igen bråttom på Kastanjegården när Frank skall klippa sitt Sky-får som fått två lamm. Tillsammans med barnen lyfter Theresa blålucernen upp hässjan för att torka.

Avsnitt 9 (18.3.2015)
Askstockarna får ett nytt liv då Frank bygger en utedusch med fönster och halmtak. Blålucernen skördas med hästvagn och en kalv av lantras anländer till gården.

Avsnitt 10 (25.3.2015)
Köksträdgården prunkar av grönsaker och nu är det dags att skörda nypotatisen. På en tom åker sår Frank senap. Halmtaket blir förnyat och den nya kalven tycks trivas bra.