Hoppa till huvudinnehåll

Extra personal och besöksförbud – judisk församling skärper säkerheten

Synagogan i Helsingfors
Synagogan i Helsingfors Bild: Yle Helsingfors synagoga,helsingfors judiska församling

Judiska församlingen i Helsingfors skärper säkerheten efter förra veckans händelser i Frankrike. Hotbilden i Europa är så stor att församlingen känner sig tvungen.

Det säger ordförande för församlingen Yaron Nadbornik.

Säkerheten skärptes omedelbart efter nyheten om gisslandramat i en judisk livsmedelsaffär i Paris förra veckan, där fyra personer miste livet. Extra personal har tagits in och besök till församlingscentret har förbjudits.

- Eftersom en judisk församling utgör ett bra mål för olika extremister – om de så är från höger, vänster eller extrema islamister – så måste vi alltid vara oroliga, säger Nadbornik.

Enligt honom har hotbilden mot judar och judiska församlingar förändrats de senaste åren. Förut kom hotet först och attacken sedan.

- Det kunde komma ett brev eller ett telefonsamtal. Men det kommer inte längre några hot, utan det kommer bara en attack. Det har man sett i Paris, Belgien och Norge, säger han.

Huruvida församlingen i Helsingfors har fått några konkreta hot efter händelserna i Frankrike kan Nadbornik inte kommentera.

Hotet är de som står utanför

Trots det hotfulla läget som enligt Nadbornik råder i Europa tycker han att klimatet i Finland är gott. Samhället i stort är tolerant och diskussionen mellan de olika religiösa ledarna i landet är bra.

- Det är de som mår dåligt och inte känner sig hemma i vårt samhälle som utför de här attackerna och som vi måste vara rädda för. Det såg vi i Paris och det har vi sett i skolskjutningar och i andra attentat, säger Nadbornik.

Han skulle ändå önska att staten i högre grad skulle skydda judar mot de hot som finns.

- Vi behöver mycket mera polisövervakning och finansiella medel för skyddsutrustning. Vi är den enda församlingen i hela Norden som inte får något stöd av staten.

Läs också: Ökad säkerhet för judar i Frankrike

Läs också