Hoppa till huvudinnehåll

Fransk komiker gripen för Charlie Hebdo-kommentar

Den franska komikern Dieudonne.
Dieudonné M'Bala M'Bala. Den franska komikern Dieudonne. Bild: Didier Jouret / EPA dieudonné

Den kontroversiella franska komikern Dieudonné M'Bala M'Bala greps på onsdagsmorgonen för att ha försvarat terrorism.

I sitt inlägg på Facebook ska han ha sympatiserat med en av terroristerna i förra veckans terrodåd i Paris. Efter söndagens marsch för enighet i Paris ska Dieudonné ha skrivit "I kväll, för egen del, känner jag mig som Charlie Coulibaly". Inlägget raderades senare.

"Je suis Charlie" är sloganen som använts för att visa solidaritet med journalisterna som mördades i attacken mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Mannen som skjöt ihjäl människor i den judiska mataffären i Paris hette i sin tur Amedy Coulibaly.

Åklagaren beslöt om behandlingen av fallet på måndagen. Den franska regeringen förbereder nya bestämmelser mot terrorism. Regeringen vill att alla former av försvarande av terrorism ska bli straffbart. Enligt åklagarmyndigheten har totalt 54 personer gripits för att ha försvarat eller lovordat terrorhandlingar sedan förra veckans attentat.

Kontroversiell komiker

Det är inte första gången som Dieudonné hamnar i blåsväder för sina kommentarer. Myndigheterna har flera gånger ställt in hans föreställningar för att de ansetts vara antisemitiska och han har dömts till böter för hets mot folkgrupp.

Dieudonné är också känd för att ha utvecklat en handgest som har uppfattats som antisemitisk. Bland annat Frankrikes premiärminister Manuel Valls har kallat gesten en nazisthälsning.

År 2013 fick den franska fotbollsspelaren Nicolas Anelka spelförbud för att ha gjort handgesten på fotbollsplanen.

Dieudonné är också känd som politisk aktivist.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes