Hoppa till huvudinnehåll

Knivhuggning i bibliotek i Jyväskylä gav villkorligt

En man dömdes den 14 januari 2015 till 1,5 års villkorligt fängelse för knivhuggningen i ett bibliotek i Jyväskylä i januari 2013.
Den misstänkte i Mellersta Finlands tingsrätt. En man dömdes den 14 januari 2015 till 1,5 års villkorligt fängelse för knivhuggningen i ett bibliotek i Jyväskylä i januari 2013. Bild: Yle Keski-Suomi knivhuggning

En man har dömts till 1,5 års villkorligt fängelse för knivhuggningen vid stadsbiblioteket i Jyväskylä.

Knivhuggningen skedde i januari år 2013 under en presentation av en bok om extremhögern i Finland. En person knivskadades då gärningsmännen försökte ta sig in i föreläsningssalen. Flera personer från de vänsterungas organisation var på plats under bokpresentationen.

Mellersta Finlands tingsrätt dömde också mannen att betala flera tusen euro i skadestånd.

Åklagaren yrkade på två års ovillkorligt fängelse för knivdådet. De andra åtalade dömdes till böter.

Den huvudmisstänkte var också delaktig i pepparsprayattacken i Uleåborg sommaren 2012. Den misstänkte gömde sig för polisen i nästan två års tid efter knivhuggningen i biblioteket, men greps slutligen i samband med ett annat polisuppdrag.

Läs också