Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska ministerrådet har problem i Ryssland

Nordiska flaggor
Nordiska flaggor Bild: Nordiska Rådet nordiska rådet

Nordiska ministerrådet har fått problem i Ryssland. Landets åklagarmyndighet kräver att ministerrådet ska klassas som en ”utländsk agent”.

Nordiska ministerrådets kontor i S:t Petersburg fick i måndags ett oväntat brev på posten. Brevet kom från den lokala åklagarmyndigheten där den kräver att ministerrådet med omedelbar verkan bör registreras som en ”utländsk agent”.

Åklagarmyndigheten har det senaste halvåret genomfört en noggrann undersökning av kontoret.

– Åklagarmyndigheten har frågat ut oss om vår verksamhet, säger kontorets direktör Mika Boedeker. I sitt brev konstaterar man att vår verksamhet är av politisk natur. En sak som vi inte kan hålla med om.

Nordiska ministerrådet har under de senaste 20 åren haft ett brett och tillitsfullt samarbete med nordvästra Ryssland, säger generalsekreterare Dagfinn Høybråten i ett pressmeddelande. I ljuset av det ställer vi oss oförstående till att vi nu skulle registreras som utländsk agent.

Nordiska ministerrådet har länge lobbat för den nordiska modellen med otaliga projekt kring demokrati, mänskliga rättigheter, tolerans och jämställdhet.

Enligt rysk lag bör frivilligorganisationer som sysslar med politisk verksamhet och som får sin finansiering från utlandet, registrera sig som utländska agenter. För närvarande finns 30 organisationer med på listan.

– Enligt den ryska lagen idkar en organisation politisk verksamhet när den försöker påverka den allmänna opinionen eller beslutsfattare, säger Boedeker. I de nordiska länderna är det ju de här uppgifterna som vi anser att frivilligorganisationer ska ha. Men här i Ryssland uppstår en situation där definitionen av en utländsk agent är vid och tolkningen öppen.

Frivilligorganisationer som tar emot stipendier av en utländsk agent verksam i Ryssland riskerar själva att klassas som agenter. Något som i ministerrådets fall leder till att verksamheten krymper till ett minimum då ingen längre vill samarbeta med kontoret.

Ministerrådet planerar nu att överklaga åklagarens krav. Även en politisk signal från de nordiska regeringarna övervägs. Dessutom utreder man möjligheten att ändra statusen för kontoret i S:t Petersburg. En ny status som representationskontor skulle lösa problemet då lagen om utländska agenter endast gäller för frivilligorganisationer.

Läs också