Hoppa till huvudinnehåll

Redo dra tillbaka besvär mot tvåspråkighet i Närpes

Henrik Becker, advokat.
Advokat Henrik Becker. Arkivbild. Henrik Becker, advokat. Bild: Yle 2014

Advokat Henrik Becker med flera kastar nu bollen tillbaka till Närpes stad: om staden ordnar en folkomröstning om tvåspråkigheten kommer de inte att besvära sig vidare. Besvärstiden till Högsta förvaltningsdomstolen utgår den 4 februari.

Gruppen, ledd av advokaten Henrik Becker, fattade sitt beslut under ett möte på tisdag kväll.

- Om de ordnar en folkomröstning kommer vi inte att besvära oss, säger Henrik Becker.

Förkastades i förvaltningsdomstolen

Närpes
Arkivbild. Närpes Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik vägskylt
Det besvär som Henrik Becker och de andra gjorde, förkastades i Vasa förvaltningsdomstol i december. Besvärstiden till högre instans löper ut i början av februari.

Det är inte troligt att staden hinner ordna en folkomröstning innan dess. Det betyder att gruppen sannolikt kommer att lämna in ett besvär till högsta förvaltningsdomstolen, men de tar det tillbaka så snart Närpes stad har gett positivt besked om att ordna folkomröstning.

- Man kan lämna in besvär och återta det när Närpes har gett sitt svar. Om de är positiva till att genomföra en omröstning får vi ta tillbaka besväret i så fall, säger Becker.

"Majoriteten emot"

Om tvåspråkigheten hade varit en valfråga tror Becker att åsikterna bland politikerna hade sett annorlunda ut, mera i samklang med var majoriteten anser.

Becker utgår från att en majoritet av närpesborna inte vill att stan blir tvåspråkig. Därför vill han heller inte påstå att beslutet var demokratiskt.

- Trots att det var fullmäktige som fattade beslutet ser jag inte att det var fullständigt demokratiskt. Det var 22 personer som röstade för det här av alla närpesbor, säger Becker.

Närpes stad gick i år miste om 2,1 miljoner euro då staden inte blev tvåspråkig vid årsskiftet.

Folkomröstning stor apparat

- Med tanke på de ekonomiska konsekvenserna som ett vidarebesvär skulle innebära, är det välkommet att man nu då överväger att inte besvära sig till högsta förvaltningsdomstolen, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist.

Han-Erik Lindqvist, stadsdirektör  i Närpes.
Hans-Erik Lindqvist Han-Erik Lindqvist, stadsdirektör i Närpes. Bild: Yle/Markku Hautala hans-erik lindqvist

Det blir fullmäktige som får ta ställning till frågan om en rådgivande folkomröstning ska ordnas.

Eftersom det är fråga om en ganska stor apparat att ordna med en folkomröstning, tycker Hans-Erik Lindqvist att åsikterna kunde pejlas i samband med den kommunrunda, där fullmäktige kommer at höra närpesbornas åsikter om kommunindelningsutredningarna.

- Där kunde man ta upp frågan om den språkliga statusen i en enkät om alternativet att Närpes skulle förbli självständigt, säger Lindqvist.

Artikeln är uppdaterad 15.1.2015 klockan 5.45

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten