Hoppa till huvudinnehåll

"Yttrandefriheten är det viktigaste i ett demokratiskt samhälle"

Emina Arnautovic besöker Radio Vega i Vasa
Emina Arnautovic besöker Radio Vega i Vasa Emina Arnautovic besöker Radio Vega i Vasa Bild: Yle/Peter Fahllund emina arnautovic

Emina Arnautovic har aldrig läst satirtidningen Charlie Hebdo, men hon tycker att det är väldigt modigt gjort av tidningen att ha en gråtande profeten Muhammed på omslaget till det första numret efter terrordåden i Paris, som krävde många medarbetares liv.

Arnautovic är muslim med västerländska rötter och flydde krigets Bosnien i början av 1990-talet. Idag är hon bl.a. lokalpolitiker i Närpes och känd som årets flyktingkvinna i Finland 2007.

- Det kommer säkert att väcka mycket diskussion efter det hemska som hände, men jag antar att tidningen kan försvara och förklara varför de gör det. Yttrandefriheten är den viktigaste ingrediensen i ett demokratiskt samhälle och ett rättesnöre för oss alla, säger hon.

Upplagan blir på hela tre miljoner exemplar, i jämförelse med de sextio tusen som Charlie Hebdo normalt har. Den översätts också till 16 språk. På omslaget avbildas alltså Muhammed som gråtande håller upp en skylt med texten "Je suis Charlie" och med rubriken "Allt är förlåtet".

- För mig är det naturligt att det skapas en stor rörelse kring den här hemska, tragiska händelsen. Jag skulle också önska att samma rörelse skulle bildas när det gäller de tusentals människor som dödas överallt i världen och inte bara i Europa, som t.ex. i Nigeria, Syrien och många andra ställen. Det skulle också vara bra om världens ledare kunde visa mera stöd och sorg när terrordåd sker på andra håll, längre bort, konstaterar Arnautovic.

Rätt ge ut jätteupplaga

Emina Arnautovic vill framhålla att hon visst förstår att söndagens jättemanifestation i Paris, där många av världens ledare deltog, behövdes både för att stöda de som mist sina anhöriga - och för att stärka yttrandefriheten.

Hon tycker att man kan se den här jätteupplagan på tre miljoner exemplar som en likadan handling som den i söndags då miljoner människor visade engagemang för offren och för rätten att skriva och säga vad man vill. Oavsett vad tidningen innehåller, så är det rätt att ge ut den i en sådan här enorm upplaga.

- Men därmed inte sagt att jag tycker att man får ironisera, göra satir och skämta hejvilt om vare sig islam eller för den del vilken religion som helst. Själv har jag den största respekt för alla som utövar sin egen religion på ett varmt sätt, så som jag tycker att alla skall få göra. Min egen respekt och hänsyn är för stor för att jag skulle vilja göra mig lustig över någon annans övertygelse, men i ett demokratiskt samhälle kan inte jag bestämma vad du skall göra utan det är upp till dig att kämpa dina egna strider och fundera på hur du skall få din egen röst hörd, säger Arnautovic.