Hoppa till huvudinnehåll

Brigadgeneral oroad över ryska trupper vid östgränsen

Jukka Sonninen
Jukka Sonninen Bild: Kalle Heikkinen / Yle kajanalands brigad

Ryssland har placerat en infanteribrigad på tusentals man vid sin bas i Alakurtti i nordvästra Ryssland. Kommendören för Kajanalands brigad, Jukka Sonninen, bekymrar sig över aktiveringen av de ryska trupperna vid östgränsen.

Enligt brigadgeneral Sonninen borde arméns beredskap stärkas. Finlands flygvapen och marin har redan stärkt sin fredstida beredskap och övervakning. En liknande förstärkning skulle nu behövas inom armén.

- Det är naturligtvis Ryssland som avgör vad Ryssland gör. Men det är ett dåligt tecken att vårt grannland vill visa sin styrka, och placerar ut trupper som är i permanent beredskap i närheten av vår gräns.

- Det handlar ändå om tusentals man – så det är inte fråga om någon småsak. Vi följer bekymrat med läget.

Alakurtti ligger i höjd med Salla vid Finlands östgräns.

Läs också