Hoppa till huvudinnehåll

Crista tror på lantbrukets framtid

Crista Hällfors har alltid haft som dröm att ta över gården i Lappträsk efter sin mamma Henrika Husberg. Vid årsskiftet gick drömmen i uppfyllelse.

– Jag har aldrig ens funderat på ett annat yrke. Jordbruket är en bransch man måste trivas med och jag har märkt att det här är min grej, säger Crista Hällfors.

Generationsskiftet på gården i Lappträsk ägde rum vid årsskiftet, och numera är det Hällfors som basar över korna, ungdjuren, bässarna, tackorna, getterna och hönsen på gården.

Dessutom odlar hon 140 hektar åkrar och har skog att sköta.

Mamma Henrika Husberg är dessutom kvar på som arbetstagare. Att ge över tyglarna till dottern är inte helt lätt, även om generationsskiftet är något Husberg har längtat efter.

– Det är så här jag tycker det borde gå till. Visst är jag van att bestämma och ta ställning till allt, men nu gäller det att lära sig att hålla käften, säger Husberg skämtsamt. Jag kan ha åsikter men behöver inte säga dem högt.

Gårdarna blir större och färre

Hällfors är utbildad agrolog, och håller för tillfället på att vidareutbilda sig inom lantbruksekonomi vid Helsingfors universitet. Till studierna går det åt ungefär två dagar i veckan vintertid.

– Man märker ju att gårdarna blir större samtidigt som de blir färre till antalet. Det gäller att hålla koll på siffran under det svarta strecket, säger Crista Hällfors.

Trots att många jordbrukare har gett upp, bland annat på grund av ökad byråkrati, ökade kostnader och minskade stöd, och många gårdar i landet numera står öde, är Hällfors positiv inför framtiden.

– Jag tror nog på branschen och att människor alltid behöver mat, och ska försöka se till att gården är så livskraftig som möjligt.

Kon äter medan Crista Hällfors och Henrika Husberg beundrar
Kon äter medan den beundras av Crista Hällfors och Henrika Husberg Kon äter medan Crista Hällfors och Henrika Husberg beundrar Bild: Yle/Stefan Paavola crista hällfors

Turismen blir också vanligare

För jordbrukare gäller det också att hitta nya sätt att få inkomster så att man klarar sig. Hällfors säger att det finns två alternativ: endera diversifierar man gården, eller börjar med intensiv produktion.

Det betyder i princip att man ha en stor gård, eller en mindre gård där man koncentrerar sig på andra saker.

– Turism har blivit allt vanligare. Stadsbor ser inte så många kor, och det här med var maten kommer ifrån försvinner hur vardagen. Jag hoppas att efterfrågan på att besöka gårdar ökar, säger Hällfors.

Mamma Henrika Husberg håller med.

– Jag tror nog att lantbruket kommer att överleva. De flesta vill ha en levande landsbygd och fina landskap. Åkrarna växer ju igen om ingen sköter dem, säger hon.

Läs också