Hoppa till huvudinnehåll

"Enskilda fall ska inte överskugga åratal av forskning"

Elcigarrett
Elcigaretter och kannabis förutspås bli nya heta debatteman framöver. Elcigarrett Bild: EPA/FRISO GENTSCH elcigarett

Hur mycket påverkar utomstående intressen såsom ekonomisk vinning forskningsresultat? Hur mycket påverkar forskarna själva och hur mycket påverkar journalisterna det som lyfts fram ur forskningsrapporter?

Publiken var vältalig vid Nordiskt välfärdscenters seminarium
Auditoriet var fullt. Publiken var vältalig vid Nordiskt välfärdscenters seminarium Bild: Yle/Anna Savonius nordiskt välfärdscenter

Svåra frågor utgjorde startskottet till det seminarium som Nordens välfärdscenter ordnade i Helsingfors i dag.

Rubriken skrevs Perusteltua vai potaskaa och avsikten var att låta forskare och journalister mötas för att diskutera det svåra i rapporteringen av forskning kring hälsorelaterade teman, främst rusmedel, såsom alkohol, tobak och droger.
Hoppa över Twitterpostning

Enskilda case slår ut flera års forskning

Enligt Esa Väliverronen, professor i kommunikation vid Helsingfors universitet, händer det alltför ofta att åratal av forskning hamnar i skymundan på grund av enskilda case - personer som berörs eller drabbats av det rapporten behandlar. Han kallar fenomenet för "false balance" - eller falsk balans i rapporteringen. Det finns uppgifter som ifrågasätter själva forskningen parallellt med presentationen av resultaten.

Esa Väliverronen är professor i kommunikation vid Helsingfors universitet.
Esa Väliverronen Esa Väliverronen är professor i kommunikation vid Helsingfors universitet. Bild: Yle/Anna Savonius professor i kommunikation

- Det blir problematiskt på så kallade heta områden inom vetenskapen, en del inom området hälsa. De är vaccin, matvanor och klimatförändring, säger han. Folks erfarenheter är viktiga men ett enda case kan inte kullkasta år av forskning på området.

Många hälsofrågor är brännheta

Det är vanligt att ifrågasätta etablerade sanningar i dag. Ibland har det att göra med den lobbning som utövas aktivt av bland annat oljeindustrin och tillverkarna av naturpreparat.

- Det kan vara fråga om obekväma sanningar som stör affärerna på området, konstaterar Väliverronen.

Vad visar forskningen?

Han säger sig nog förstå att journalisterna vill knyta an till människors personliga erfarenheter i olika hälsorelaterade teman. Men det ska finnas balans i rapporteringen, och forskningsresultaten bör också presenteras.

Joggare
Hälsa är ett omstritt forskningsområde Joggare Bild: Eila Haikarainen jogga

Det är enligt honom också viktigt för forskarna att träda fram och mer aktivt delta i samhälleliga diskussionen om sitt forskningsområde i medierna.

- En del forskare gör det mycket aktivt, säger han. De bloggar och syns på sociala medier. Det har också visat sig att de mest framgångsrika forskarna har en förmåga att popularisera sina forskningsresultat, säger han.

"Finländarna har föråldrade uppfattningar om vår alkoholpolitik"

Marjatta Montonen är specialsakkunnig vid THL
Marjatta Montonen Marjatta Montonen är specialsakkunnig vid THL Bild: Yle/Anna Savonius specialsakkunnig vid thl

Det är svårt att påverka ingrodda uppfattningar kring alkoholpolitik i Finland. Den allmänna uppfattningen är att Finland har en förbudsmentalitet gällande alkohol. Tänker man på de nordiska länderna är Finlands alkoholpolitik den mest liberala, säger Marjatta Montonen, specialsakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Finländarna vet inte om det.

- Om man tänker på detaljer som reklamförbud finns det strängaste alkoholreklamförbudet i Sverige och Norge - men också Frankrike har ett strängt alkoholreklamförbud. Problemet är att finländarna inte vet om det, och därför är det möjligt att bibehålla samma gamla tankesätt om hur det står till med den här saken i Finland.

Hoppa över Twitterpostning

Också Montonen betonar forskarnas ansvar att informera om nya fenomen.

- Journalister är inte experter i alla ämnen, betonar hon.

Heikki Hiilamo är professor i socialpolitik vid Helsingfors universitet.
Heikki Hiilamo Heikki Hiilamo är professor i socialpolitik vid Helsingfors universitet. Bild: Yle/Anna Savonius professor i socialpolitik vid helsingfors universitet

Elcigaretter och cannabis snart på agendan

- Framtidens heta debattämnen inom rusmedelsområdet kommer att vara elcigaretterna och legaliseringen av cannabis, förutspår Heikki Hiilamo, professor i socialpolitik vid Helsingfors universitet.

nordiska flaggor
Nordens välfärdscenter pryds av de nordiska flaggorna nordiska flaggor Bild: Yle/Anna Savonius nordiska flaggor

Unga i USA röker redan mer elcigaretter än vanliga trots att deras effekt på lång sikt är oklar. Utvecklingen i USA brukar vara riktgivande också för Europa och Norden, säger han. Därför kommer legaliseringen av cannabis i vissa delstater i USA att utgöra startskottet för en bredare debatt också i Norden.

Hiilamo betonar att kommersiella intressen bakom vissa forskningsrapporter har minskat på trovärdigheten inom forskningen. Exempelvis kan tobaksindustrin finansiera hälsorelaterad forskning. Detta gäller också alkoholindustrin.

Startskottet för nordisk turné

Jessica Gustafsson arbetar vid Nordiskt välfärdscenter
Jessica Gustafsson Jessica Gustafsson arbetar vid Nordiskt välfärdscenter Bild: Yle/Anna Savonius nordiskt välfärdscenter

I dag gick startskottet för den nordiska turné som Nordiskt välfärdscenter inleder i rusmedelsfrågor, riktad till forskare, journalister och samhällsdebattörer.

Debatten pågår också i sociala medier via @nordicwelfare1 under hashtaggarna #paihteetmediassa och #faktamissbruk.

- Det har varit fint att se att dagens seminarium innehöll så mycket humor och skratt, säger kommunikationsrådgivare Jessica Gustafsson vid Nordens välfärdscenter. Temat vinner på det.

Läs också:
Räcker inte att googla - lärarens uppgift diskutera källkritik

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes