Hoppa till huvudinnehåll

Guantánamofånge kom till Estland - ”Han är inte farlig”

Bild: EPA/SHAWN THEW guantanamo

Den 31-årige jemeniten är den andre Guantánamofången i Baltikum, Lettland har tidigare tagit emot en fånge. Beslutet att ta emot honom togs i oktober, kort efter USA:s president Barack Obamas besök i Tallinn.

Mannen som i går kom till Estland har varit inlåst på Guantanamo i 12 år, men har nu släppts i brist på bevis att han skulle ha gjort något brottsligt.

Tidigare uppgav det estniska utrikesministeriet att det handlar om en man som amerikanska trupper grep i Afghanistan år 2003, men de uppgifterna har i dag varken bekräftats eller dementerats.

- Estland stöder de amerikanska ambitionerna att stänga Guantánamo, uppger det estniska regeringskansliet. Det skulle vara en stor risk för mannen att åka tillbaka till sitt ursprungliga hemland.

Enligt regeringen kom han till Estland av fri vilja och han har redan lämnat in en asylansökan. Av politiska skäl väntas asylansökan godkännas utan problem, vilket är ovanligt i Estland.

- Han är inte ett hot för någon här i Estland, sade dåvarande utrikesministern Urmas Paet i en intervju för den estniska rundradion ERR i oktober.

Guantánamofångarna mer kontroversiella i USA

New York Times skriver att mannen greps i Pakistan i mars 2002 och att han misstänktes för att strida för al-Qaida. Han var då 17 år gammal, uppger tidningen.

Han klassificerades som en person som innebär en medelhög risk för USA. Varför Estland har tagit emot mannen, när till exempel Finland inte har gjort det, handlar i första hand om landets nära relation till USA. USA är Estlands närmaste allierade och många ester ser samarbetet med amerikanerna som en garanti för landets säkerhet.

Än så länge har kommentarerna i de estniska medierna varit förstående och väldigt lite kritik har riktats mot den estniska regeringen. Däremot har händelsen väckt spridda kommentarer om den så kallade amerikanska dubbelmoralen, det vill säga att ett land som säger sig försvara demokratin håller personer fångna i åratal utan åtal.

I USA har däremot den republikanska oppositionen starkt kritiserat president Obama för att släppa alltför många Guantánamofångar alltför snabbt.

Förra året släpptes fångar i betydligt snabbare takt än tidigare. Det har tolkats som att Obama misstänker att republikanerna kommer att göra allt för att stoppa processen att stänga Guantánamo.

Lettland tog emot en uzbek år 2010

Det estniska socialministeriet uppges enligt tidningen Eesti Express ha gett mannen en liten lägenhet som de hyr åt honom i två år.

Den första Guantánamofången som kom till Baltikum gjorde det redan under sommaren år 2010. Informationen om hur han har det idag har varit sparsam, men han talade åtminstone ryska redan innan han anlände till Lettland. Han beviljades snabbt asyl som politisk flykting och fick åtminstone i början både en lägenhet och någon form av månadspeng. Den lettiska säkerhetspolisen har uppgett att de håller eller har hållit ett öga på honom.

USA har placerat ut alla uzbeker som hölls i Guantánamo. Det befarades att de skulle torteras om de hade överlämnats till Uzbekistan.

Gustaf Antell

Läs också:
Guantánamofånge skickas till Estland

Läs också