Hoppa till huvudinnehåll

Mycket ovanligt att finländska polisen använder skjutvapen

Polis med vapenutrustning.
Polis med vapenutrustning. Bild: Str / Lehtikuva polisutrustning

Polisen har ungefär en miljon utryckningar om året i hela landet och skjuter i medeltal i samband med tio utryckningar per år. Bara några få skott per år avlossas med avsikt att skada.

- Polisen avfyrar 2-4 skott mot människor per år. Resten, alltså över hälften, är varningsskott som skjuts i luften men inte mot någon person, berättar polisinspektör Ari Alanen vid Polisstyrelsen för Yle Nyheter.

Årligen skadas i medeltal 1-2 personer till följd av polisskott. Siffrorna baserar sig på statistik från de senaste 10 åren.

Om en hotfull situation uppstår ska polisen i första hand använda sig av andra metoder än att dra sitt skjutvapen.

- Om vapnet ändå måste användas, till exempel om någon persons liv eller hälsa är i fara, så ska man orsaka så lite skada som möjligt, kommenterar Alanen.

Polisen ska därmed undvika att sikta på livsviktiga organ och till exempel skjuta personen i benen.

- Men om det är en extremt farlig situation så får polisen också strunta i det här, konstaterar Alanen.

Han syftar alltså på att polisen då får skjuta med avsikt att döda.

I Sverige har polisen skjutit 13 personer till döds sedan år 2002, i Norge två och i Finland två.

Skillnader mellan nordiska länder

I Norge har poliserna normalt sett skjutvapnen i ”framskjuten depå”. Det betyder att de är lagrade i polisbilarna och att poliserna inte bär dem på sig hela tiden.

- Deras förstärkningsvapen finns också där, så paradoxalt nog har de norska poliserna stor tillgång till skjutvapen samtidigt som de inte bär vapen på sig, kommenterar professor Johannes Knutsson vid Politihögskolen i Oslo.

I Sverige, Danmark och Norge ska polisen om det är möjligt först skjuta ett varningsskott innan de skjuter verkningseld. Men en sådan regel finns inte i det finska regelverket.

Det innebär ändå inte att den finländska polisen omgående skjuter verkningseld utan man skjuter alltid för att få en effekt.

- Granskar man finska skjutsituationer så finns det bara en enda slutsats man kan dra. Nämligen i praktiken skjuter man ganska ofta det som de facto är varningsskott, alltså man skjuter bredvid den man vill ha en effekt på.

Danmark och Sverige liknar varandra ganska mycket när det gäller skadebilden, anpassat enligt hur många invånare de båda länderna har.

- Om man tittar på hur många som skadar respektive omkommer av polisens eld så liknar Danmark och Sverige varandra. I Sverige har det varit en anhopning av dödsskjutningar utförda av polis under de senaste två åren.

Samtidigt liknar skadebilden i Norge den i Finland väldigt mycket, med färre dödliga skjutningar.

Det här trots att den finländska polisen regelmässigt alltid bär skjutvapen.

- Det blir ju en väldig skillnad om man har omedelbar tillgång till skjutvapen eller inte. Norsk polis avfyrar nämligen skott väldigt sällan. I genomsnitt sker det bara i samband med tre utryckningar varje år.

Snabba beslut

Det regelverk vi nu har i Finland är anpassat så att det ska bli lätt för polisen att fatta beslut i snabba situationer ute på fältet.

Det syns till exempel på det viset att polisen i Norge oftare drar sina skjutvapen med avsikt för att hota, medan det inte är fullt så vanligt i Finland.

I Danmark och Finland har det under de senaste åren förekommit flera obehagliga situationer där polisen har tvingats avlossa skott mot psykiskt sjuka personer.

- Polisen skjuter ofta i nödvärn i samband med att de blir angripna med eggvapen. Att de skjuter i nödvärn för att skydda någon utomstående person är däremot ovanligt.

"Tragiskt i USA"

Medan poliser i de nordiska länderna får lära sig att skjuta med minsta möjliga skada, till exempel mot ben, så får poliserna på de flesta ställen i USA inte skjuta varningsskott utan verkningseld. Poliserna där uppmanas också sikta mot bröstdelen.

- Och det innebär ju att risken för en dödlig utgång blir större då.

Poliser i USA dödar omkring 400 personer årligen, enligt FBI.

- Det är 10-20 gånger mer dödlig utgång än i Norden, när man beaktar skillnaden i befolkningsmängd. Tänkandet de har kring handeldvapen i USA är hemskt. Det är en djupt tragisk situation som råder där, kommenterar Knutsson.

Läs också:
Gärningsmannen i Uleåborg död - polisen använde vapen (15.1.2015)
Polisen sköt sju skott ifjol (31.12.2014)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes