Hoppa till huvudinnehåll

Opererat stavlöfte: Nu är jag en riktig idrottare

Viktor Östman.
Viktor Östman deppar inte. (Arkivbild) Viktor Östman. Bild: Yle viktor östman

Allt började med att han i somras föll ner på kullerstenar från över fyra meters höjd. Den skadade foten blev aldrig bra och nu har Viktor Östman opererats. – Nu först är jag en riktig idrottare, säger Vasa IS-stavhopparen.

Det var i samband med Elittävlingarna i Lahtis i somras som olyckan var framme för Viktor Östman. Hoppet misslyckades, staven drog honom bort från madrassen och han föll ner från 4,5 meters höjd.

Till Östmans otur ordnades tävlingarna i hamnen och inte på friidrottsstadion, så han landade på kullerstenar.

Det gjorde ganska ont, minns Östman tillbaka nu. Han har endast sporadiskt kunna träna som vanligt och när höstträningen flyttade in på det hårda underlaget i Botniahallen blev smärtorna värre.

– Jag har mer eller mindre rehabat sedan juni och inte har det ju blivit bättre av det. Jag bestämde mig i slutet på december att ta nya bilder och läkaren jag pratade med sa att jag skulle göra ett besök hos knivmannen. Så här är jag nu.

Skip Instagram post

Bit stor som en tumnagel i foten

När Yle Sporten ringer upp Viktor Östman ligger han nyopererad i Helsingfors. Den erkänt duktiga idrottskirurgen Ilkka Tulikoura har berättat att operationen, som pågick i 3,5 timme, gick väldigt bra. Mer detaljer skulle Tulikoura komma med imorgon när Östman är mindre sliten.

– Två ledband i foten skulle sys, brosk skulle putsas från tre ställen och någon nerv skulle sys fast. Och sedan skulle en lös bit som snurrat runt i foten plockas bort – och den ligger jag nu och ser på här bredvid mig. Den är lika stor som en tumnagel!

– Det här var min första operation i karriären och som min tränare sa: Nu först är jag en riktig idrottare, skrattar Östman.

Om ungefär sex veckor borde Östman få börja jogga igen. Före det är det främst vattenlöpning som gäller för Vasa IS-hopparen som siktar på att vara tillbaka i hoppgropen under träningslägret på Teneriffa i april-maj.

– Jag har bestämt mig för att sista veckan vi är på Teneriffa, i början på maj – då ska jag senast hoppa, säger Östman bestämt. Jag får ta rehaben ordentligt och så ser vi sedan hur det går.

Victor Östman, Erica Hjerpe och Mikael Westö hoppar stav.
Viktor Östman för ett par år sedan tillsammans med Erica Hjerpe och tränaren Mikael Westö. Victor Östman, Erica Hjerpe och Mikael Westö hoppar stav. Bild: Yle viktor östman

Höga mål trots problemen

Nu får Östman, 20, en tid koncentrera sig mer på sina studier på Svenska handelshögskolan i Vasa, dit han hoppar på kryckor när jullovet tar slut på måndag.

Förra säsongen förstördes till stort av skadan men han hann hoppa högre än någonsin tidigare, 524 i Tyskland i maj. Och trots träningspausen tror den mångfaldige finska mästaren på juniorsidan på en lyckad sommar.

– Det är ett och ett halvt år till OS i Rio de Janeiro, svarar Östman snabbt på frågan med vilka tankar han nu blickar framåt.

– Det brukar alltid vara på något konstigt vis med mig, att då den mentala biten sätts på hårt prov i samband med skavanker, så tycker jag att jag blir mer målmedveten.

Och det är sannerligen inte något fel på Viktor Östmans ambitionsnivå trots nyss genomförd operation. Han blickar nämligen redan mot VM-tävlingarna i Peking.

– Som tur ordnas de först i augusti, det är ju god tid dit ännu, konstaterar Östman. Då jag gör någonting kör jag alltid för fullt och nog antar jag att jag kommer att satsa på att stå på startlinjen i Peking.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport