Hoppa till huvudinnehåll

Polisen om Uleåborgsdråpen: Det gick på en bråkdels sekund

Mannen som dräpte två personer med yxa i Uleåborg i går kväll har dött. Motivet för dådet är oklart. Offren var uleåborgare. Utredningen av fallet har flyttats till Centralkriminalpolisen eftersom polisen i Uleåborg använde skjutvapen.

Händelsen började i går lite före klockan 18. Polisen fick då larm om att en person skulle ligga på marken i stadsdelen Tuira efter att ha blivit attackerad med en yxa, och att ytterligare en person, en anställd vid en pub i närheten, skulle ha skadats på ett liknande sätt.

- När vi kom till platsen hittade vi det ena brottsoffret utanför puben och det andra innanför. Båda dödförklarades på platsen, kommenterar kriminalkommissarie Petri Savela på Uleåborgspolisen.

Brottsoffren var uleåborgare födda år 1940 och 1969 och de kände enligt polisen inte den misstänkte sedan tidigare. Den yngre var anställd vid puben.

Den misstänkte förövaren lyckades fly, men polisen fick många tips om honom, bland annat att han var klädd i mörka byxor och mörk rock med huva. Polisen gjorde ytterligare efterforskningar på basis av tipsen och fick sedan reda på att den misstänkte befann sig i en lägenhet i stadsdelen Myllyoja.

- Vi stormade byggnaden med en tillräckligt stark polisstyrka och beordrade de som befann sig i lägenheten att komma fram. Då störtade den misstänkte plötsligt fram och slog omedelbart polisen i huvudet med en yxa, berättar Savela.

Polismannen klarade sig med lindriga skador tack vare att han bar en relativt ny skyddshjälm.

Snabbt efter det avlossade polisen skott mot mannen, i nödvärn. Polisen använde vapen vid två tillfällen, men de tar inte ställning till hur många skott som avlossades. Mannen föll sedan ned på golvet och polisen grep honom. Klockan var då närmare 23 på kvällen.

- Personen fick omedelbar första hjälpen men han avled senare på Uleåborgs universitetssjukhus, till följd av skadorna.

Motivet för yxdådet är oklart. Enligt Centralkriminalpolisen fanns det varken politiska eller religiösa motiv bakom dådet. Det fanns inte heller tecken på att den misstänkte skulle ha haft mentala problem eller att han skulle ha varit påverkad av rusmedel.

Den misstänkte var av utländsk härkomst och hade permanent uppehållstillstånd i Finland.

Utredningen av fallet har flyttats till Centralkriminalpolisen, eftersom Uleåborgspolisen använde skjutvapen vid gripandet. Därför kan Uleåborgspolisen inte i första hand utreda fallet. Det är ytterst ovanligt att polisen skjuter vid gripande i Finland.

Polisöverdirektör Mikko Paatero.
Polisöverdirektör Mikko Paatero. Polisöverdirektör Mikko Paatero. Bild: Outi Kuitunen / Yle polisöverdirektör
Enligt ögonvittnen gick över tio poliser in i flervåningshuset i Myllyoja med full utrustning, varefter en smäll hördes. Flera ambulanser åkte från Myllyoja efter händelsen, och polisen utförde utredningar på plats långt in på natten.

Enligt polisen verkar den misstänkte ha verkat ensam. Förhör med hans anhöriga har nu börjat.

Paatero: Ser ut som nödvärn

Enligt polisöverdirektör Mikko Paatero tvingades polisen ta till vapen, i en situation där den misstänkte slog polisen med en yxa i huvudet.

- Polisen hade en hjälm på sig och fick bara lindriga skador. Situationen ser enligt mig ut som klar nödvärn. Åklagaren tar naturligtvis alltid ändå ställning i sådana här fall, säger Paatero till Yles finska nyheter.

Paatero uppger att det inte finns någon information om gärningsmannens motiv.

- Det finns inga tecken på att det här skulle ha med något annat att göra än beslut som han själv fattat, säger Paatero.

Enligt polisöverdirektör Mikko Paatero har Uleåborgspolisen skött det hela mycket professionellt.

- Jag har fått information i realtid under hela gårdagskvällen. Samarbetet mellan olika instanser har fungerat väldigt bra. Jag har inget att klaga när det gäller hur situationen skötts i sin helhet.

Läs också: Polisen sköt sju skott ifjol (31.12.2014)

Läs också