Hoppa till huvudinnehåll

Schweizerfrancen i vild rörelse

En kvinna växlar schweiziska frang till euro
En kvinna växlar schweiziska franc till euro år 2011. En kvinna växlar schweiziska frang till euro Bild: EPA/ENNIO LEANZA växelkurs

Den schweiziska francens värde har varierat kraftigt sen landets centralbank avskaffade kontrollmekanismer för valutans värde. Värdet håller på att stabiliseras jämfört med euron, men hann stiga med 30 procent på bara några minuter.

Den schweiziska francens ras började direkt då handeln inleddes, och på bara några minuter hade värdet fallit från 1,2 franc per euro till strax över 0,8 franc.

Kursen stabiliserades och valutornas värde är nu ungefär ett i ett.

De stora kasten beror på att den schweiziska centralbanken avskaffade sina tre år gamla åtgärder för att hålla schweizerfrancens värde lågt jämfört med euron. Valutans värde tilläts inte överskrida 1,2 franc per euro.

Eurokrisen bakom valutakontroll

Åtgärden infördes för att skydda francen från överprissättning då många investerare försökte skydda sig från eurokrisen, och köpte upp schweiziska franc som sågs som en säker investering.

Enligt centralbanken hotade en hög franc bland annat den schweiziska exporten.

Schweiz har utsatts för en hel del tryck för att avskaffa kontrollåtgärderna, då förhållandena på valutamarknaderna och i den globala ekonomin har förändrats.

Centralbanken skriver i ett pressmeddelande att en delorsak till att man avskaffar försöken att hålla francens värde lågt jämfört med euron är eurons lägre värde jämfört med dollarn.

– Euron har försvagats kraftigt mot den amerikanska dollarn och det har i sin tur fått schweizerfrancen att försvagas mot dollarn. Under omständigheterna har SNB kommit till slutsatsen att åtgärderna för att försvara och behålla växelkurstaket mellan schweizerfrancen och euron är orimliga, skriver centralbanken.

Drar ner aktierna

Schweizerfrancens värde steg också jämfört med dollarn, och låg som högst på 0,75 franc per dollar.

Det kraftigt fluktuerande värdet på valutorna har drivit ner också värdet på aktierna vid börsen i Zürich. Sen morgonen har aktierna på börsen sjunkit med 12 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes