Hoppa till huvudinnehåll

Tidningar samarbetar om ekonomisidor

Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet.
Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet. Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet. Bild: YLE/Marcus Lillkvist chefredaktör

Från årsskiftet köper Vasabladet, ÖT och Hufvudstadsbladet näringslivsmaterial av det finlandssvenska affärsmagasinet Forum. Mediernas kris och spartvång ligger bakom utvecklingen.

För Vasabladet öppnar samarbetet nya möjligheter, säger chefredaktör Niklas Nyberg.

Torsten Fagerholm Bild: Forum torsten fagerholm

- Det ger en möjlighet att se vårt område ut ett helikopterperspektiv. Dessutom har ju Forum mer kontakter med den stora världen, säger Niklas Nyberg.

Ett exempel var den stort uppslagna artikeln om företagaren Christoffer Häggblom, 33, ursprungligen från Vasa men numera bosatt i Stockholm. Den kom samtidigt i Hbl, ÖT och Vasabladet lördagen den tredje januari.

Och så har det fortsatt. Tanken är att Forum ska stå för ett uppslag varje lördag i två månader framåt.

- Det här är sådant material som vi inte själva gör eftersom vi tvingas prioritera vår egen lokala bevakning och sköta vårt egna nyhetsarbete, säger Nyberg.

Större synlighet

Forum har en upplaga på 11 000 tidningar och ger ut tolv nummer per år. Samarbetet ger affärsmagasinet mycket större synlighet, men de tre anställda räcker inte till. Därför använder man sig av fler frilansare för att få intervjuerna gjorda.

- Vi tycker att det är väldigt viktigt att fylla den här luckan som har uppstått i medielandskapet i dag. Det skrivs helt enkelt för lite om ekonomi, särskilt om näringsliv och innovationer, säger Torsten Fagerholm som är chefredaktör på Forum.

Varför har det blivit så?

- Medierna befinner sig i kris. De har tvingats spara och valt att prioritera andra bevakningsområden. Det gör att det finns en lucka här som vi kan fylla, säger Torsten Fagerholm som ser samarbetet som något helt nytt:

Unikt samarbete

- Det här är historiskt. Finlandssvenska dagstidningar och magasin har inte delat material på det här sättet tidigare, så vitt jag vet.

Tanken är att samarbetet ska fortsätta en längre tid, men först ska det utvärderas efter en testperiod på två månader.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten