Hoppa till huvudinnehåll

Aktivist kan piskas ihjäl i Saudiarabien

Det har ordnats flera demonstrationer för Raif Badawi.
Det har ordnats flera demonstrationer för Raif Badawi. Det har ordnats flera demonstrationer för Raif Badawi. Bild: EPA/MARTIJN BEEKMAN raif badawi

Den saudiarabiske aktivisten Raif Badawi har dömts till tusen piskrapp för att ha förolämpat islam. Förra veckan fick han femtio piskrapp och Frank Johansson från Amnesty säger att det är oklart om han överlever fler.

Raif Badawi dömdes i maj 2014 till sammanlagt tusen piskrapp för att ha förolämpat islam.

Mänskorättsorganisationer som Amnesty International har varnat för att tusen piskrapp på en gång kan leda till döden. Piskrappen delas därför upp så att Badawi får femtio i veckan under tjugo veckors tid.

Förra veckan fick han femtio piskrapp och han skulle få femtio till efter den muslimska fredgsbönen den här veckan.

Frank Johansson som är verksamhetsledare för människorättsorganisationen Amnesty International i Finland säger att läget är mycket oroväckande.

- Badawis hustru som är i Kanada är inte säker på att han överlever. Han är i ganska dåligt skick efter de första femtio piskrappen, säger Johansson.

På fredagseftermiddagen meddelade Saudiarabien att Badawi inte kommer att piskas den här veckan. Som skäl anges hans dåliga hälsa.

Dömdes för webbforum

Bakgrunden till domen var att Badawi startade ett webbforum som var avsett för diskussion om politik och samhällsfrågor i Saudiarabien. På forumet kritiserades Saudiarabiens religiösa myndigheter.

Åtalet baserades dels på artiklar som Badawi själv hade skrivit och dels på texter skrivna av andra som publicerades på webbplatsen.

Domen har väckt mycket kritik. Amnesty förde en global kampanj hela hösten 2014 för Badawi. Nu, efter att domen om piskrapp har börjat verkställas, arbetar organisationen för högtryck för att rädda människorättskämpen.

- Badawis fall är en superprioritet. Vi måste reagera just nu om vi ska rädda livet på en ganska modig människa som inte ha gjort något annat än startat ett diskussionsforum på webben, säger Johansson.

Efterlyser politiska påtryckningar

Enligt Johansson har bland annat Kanada tagit ställning för Badawi. EU har varit betydligt mer passivt.

- För en vecka sedan när Raif Badawi piskades första gången gav EU ut ett ganska lamt formellt meddelande där de konstaterade att Saudiarabien borde sluta med det här. Vi hoppas på en lite starkare reaktion, säger Johansson.

Han efterlyser samtidigt en aktivare roll av Finland och säger att Amnesty kommer att vara i kontakt med ledande politiker i Finland.

- Finlands utrikesministerium kan tillsammans med andra EU-länder lämna in ett meddelande till Saudiarabien, säger Johansson.

"Alla som upprörs kan ta ställning"

Johansson säger att också vanliga människor kan bidra till att försöka stoppa piskningen. På Amnesty Finlands webbsida kan man skriva under en appell för att rädda Raif Badawi.

- Vi vill att alla de människor som upprörs av det här deltar. Redan nu har 5000 människor skrivit under och vi hoppas kunna fördubbla siffran under dagens lopp, säger Frank Johansson på fredagsmorgonen.

Johansson hoppas att man med tillräckligt mycket påtryckningar kan få Saudiarabien att stoppa piskningen.

- Vi tror att med tillräcklig publicitet och speciellt om fallet får publicitet i arabiska medier så kan vi lyckas stoppa det.