Hoppa till huvudinnehåll

Dåligt före på vägarna

Biltrafik under vintern
Polisen påpekar att det är viktigt att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd. Biltrafik under vintern Bild: Heikki Saukkomaa dåligt väglag

Väglaget har varit dåligt i stora delar av södra och mellersta Finland under morgonen och det har inträffat några mindre olyckor. Föret väntas bli bättre under eftermiddagen, men Trafikverket uppmanar till fortsatt försiktighet i trafiken.

- Föret är nog väldigt dåligt, konstaterar äldre konstapel Jeanette Rönnqvist när Yle Nyheter ringde upp henne strax före klockan 8. Hon befann sig då i Masku, lite nordväst om Åbo.

- De plogar så mycket de hinner här, men det är slask och blöt snö som är till och med 5-10 centimeter här mellan körfilerna, längs med kanten. Körbanorna är i gott skick, men mellan filerna är det värre. Omkörningar ska man definitivt undvika just nu.

Vad väntar ni er under morgontimmarna?

- När jag började jobba klockan 6 i morse så hade vi flera kollisioner och dikeskörningar som vi var tvungna att ta hand om. Patruller har nu haft fullt upp med olika trafikuppdrag nu på morgontimmarna. Och det ser nog ut att fortsätta så här.

"Uselt före"

Också Jarno Nyholm som har trafikjour på Trafikverket varnar för de hala vägarna.

- Ganska uselt före verkar det vara på vägarna i dag. och det har redan skett några små olyckor, innan rusningstiden började, säger Nyholm.

Ett område med blöt snö kom från väst och rör sig över Finland österut. Enligt Trafikverket var föret dåligt i stora delar av södra och mellersta Finland på fredagsmorgonen.

Nyholm har en rekommendation till de som ska köra på vägarna.

- Det gäller att bege sig iväg lite tidigare och att köra försiktigt. Då är man bättre förberedd om det blir trafikstockningar till följd av trafikolyckor eller rikliga mängder snö på vägarna.

Polisen påminner dessutom om vikten av att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd.

Högt vattenstånd och storm

Förutom att det är dåligt före så blåser det också kraftigt och havsvattenståndet är högt eller mycket högt på många håll.

Meteorologiska institutet har utfärdat en stormvarning som gäller Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och Bottenhavet. Där kan vinden blåsa upp till 21 meter i sekunden.

På andra sjödistrikt gäller en varning för hård vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes