Hoppa till huvudinnehåll

Dåligt före på vägarna

Biltrafik under vintern
Polisen påpekar att det är viktigt att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd. Biltrafik under vintern Bild: Heikki Saukkomaa bilar,biltrafik,dåligt väglag,oväder,snöfall,vinter

Väglaget har varit dåligt i stora delar av södra och mellersta Finland under morgonen och det har inträffat några mindre olyckor. Föret väntas bli bättre under eftermiddagen, men Trafikverket uppmanar till fortsatt försiktighet i trafiken.

- Föret är nog väldigt dåligt, konstaterar äldre konstapel Jeanette Rönnqvist när Yle Nyheter ringde upp henne strax före klockan 8. Hon befann sig då i Masku, lite nordväst om Åbo.

- De plogar så mycket de hinner här, men det är slask och blöt snö som är till och med 5-10 centimeter här mellan körfilerna, längs med kanten. Körbanorna är i gott skick, men mellan filerna är det värre. Omkörningar ska man definitivt undvika just nu.

Vad väntar ni er under morgontimmarna?

- När jag började jobba klockan 6 i morse så hade vi flera kollisioner och dikeskörningar som vi var tvungna att ta hand om. Patruller har nu haft fullt upp med olika trafikuppdrag nu på morgontimmarna. Och det ser nog ut att fortsätta så här.

"Uselt före"

Också Jarno Nyholm som har trafikjour på Trafikverket varnar för de hala vägarna.

- Ganska uselt före verkar det vara på vägarna i dag. och det har redan skett några små olyckor, innan rusningstiden började, säger Nyholm.

Ett område med blöt snö kom från väst och rör sig över Finland österut. Enligt Trafikverket var föret dåligt i stora delar av södra och mellersta Finland på fredagsmorgonen.

Nyholm har en rekommendation till de som ska köra på vägarna.

- Det gäller att bege sig iväg lite tidigare och att köra försiktigt. Då är man bättre förberedd om det blir trafikstockningar till följd av trafikolyckor eller rikliga mängder snö på vägarna.

Polisen påminner dessutom om vikten av att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd.

Högt vattenstånd och storm

Förutom att det är dåligt före så blåser det också kraftigt och havsvattenståndet är högt eller mycket högt på många håll.

Meteorologiska institutet har utfärdat en stormvarning som gäller Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och Bottenhavet. Där kan vinden blåsa upp till 21 meter i sekunden.

På andra sjödistrikt gäller en varning för hård vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Kostymklädd person med ett ess i jackfickan.

  Forskare: Snygga politiker kan få mer röster

  Högerpolitiker anses vara mer attraktiva än vänsterkolleger

  Högerpolitiker anses vara mer attraktiva än kollegerna på vänsterkanten. Professor Jan-Erik Lönnqvist önskar att väljare ska syna kandidaterna djupare.

 • Valaffischer i Helsingfors.

  Förhandsröstningen börjar på onsdag

  Utomlands förhandsröstar man en kortare tid.

  Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdag den 29 mars och pågår en knapp vecka. Tisdagen den 4 april är sista dagen som man kan rösta på förhand i Finland. Utomlands kan man förhandsrösta fram till den 1 april, men många vallokaler är öppna en ännu kortare tid.

 • Internflyktingar i Somalia i mars 2017

  Finland bistår offren för hungersnöden i Afrika

  20 miljoner går till Afrikas horn, Jemen och Nigeria.

  Finland beviljar sammanlagt 61 miljoner euro i humanitärt bistånd. Pengarna går bland annat till att bekämpa hungersnöden i på Afrikas horn och till Syrien.