Hoppa till huvudinnehåll

Klaus Härö regisserar film om Finlands kung

Filmregissör Klaus Härö
Filmregissören Klaus Härö från Borgå vilar inte på lagrarna. Premiärdags för "Fäktaren" den 13 mars. Följanade film handlar om jakten på Finlands kung. Filmregissör Klaus Härö Bild: YLE/Jukka-Pekka Juvonen klaus härö

Finlands kung är en historia om prinsen av Hessen - Friedrich Karl - och det mer eller mindre bortglömda faktum att man efter Finlands självständighet faktiskt var på jakt efter en kung för det nya riket.

Filmen produceras av Rimbo Salomaa och regisseras av regissören Klaus Härö från Borgå.

Filmens händelseförlopp är koncentrerat till händelserna år 1918 - händelser som presidenterna Paasikivi och Svinhufvud ville förtiga.

I filmens berättelse möts två kulturer - en ung finländare och en äldre europé. Då det nya folkets och den gamla kungaättens medlemmar möts, blir följden olika situationer som är både gripande och humoristiska.

Avsikten med filmen är att i formen av ett klassiskt drama bearbeta ett tema som bara ytligt berörs i historieböckerna samt att lyfta fram berättelser ur ett människoöde.

Borgåregissören är också aktuell med en annan film just nu. Filmen "Fäktaren" har premiär i Finland och Estland den 13 mars. Den filmen handlar om en lärare i fäktning i den estniska staden Hapsal under 1950-talet.

Läs också