Hoppa till huvudinnehåll

Många oroliga för ökad avlyssning

Olika elkablar i olika färger.
Olika elkablar i olika färger. nätverk

"Du ger Storebror ett lillfinger, sen tar han hela handen." Medborgaraktivisten Mikael Storsjö skräder inte med orden när han ska säga vad han anser om att Finland ska få en signalspaningslag. Även Yle Nyheters artikel från i onsdags har fått många kommentarer. Många som skrivit känner sig tveksamma till nyttan med en ökad övervakning och befarar att det går ut över integritet och yttrandefrihet.

Kommentarerna fäster sig särskilt vid att möjligheten tilll en generell övervakning av internettrafik innebär att hela Finlands befolkning i så fall blir föremål för granskning. Kommentatorerna litar inte heller på att de löften om att det ska gälla stränga regler för övervakningen och att det ska finnas en parlamentarisk insyn, det vill säga att riksdagen ska få information villka data myndigheterna samlar in.

Lagen kommer att missbrukas

"Nej tack. Detta kommer att missbrukas, sålänge det sitter människor och sköter om detta. Det visar ju redan polisens och sjukvårdens databaser att så sker. Sedan kommer det ske en ändamålsglidning, där man inte längre bara övervakar sånt som rör republikens säkerhet, utan även sånt som hör vanliga människors privatliv till. Nej tack." skriver signaturen Aatos.

Kommentarerna som tror att nyttan med signalspaning överväger nackkdelarna är i minoritet. Många tror dessutom att signalspaningen inte är effektiv, då de som vet att de har något att dölja använder sig av kryptering. Dessutom ifrågasätter de den breda informationssökningens nytta för att förhindra terrordåd. Till exempel att gärningsmännen bakom satirtidningen Charlie Hebdo redan var välkända av polisen.

"Kan ju också tillägga att samtliga terrorister för detta dåd redan fanns i brottsregistret och var i regeringens/polisens vetskap och ändå kunde det inte stoppas. Förväntar man sig nu att det ska bli bättre resultat då vi slösar ännu mer av skattebetalarens pengar på att jaga "brottslingar" på Facebook och arbetsmängden blir avsevärt större för polismakten?" skriver signaturen Johan.

Ifrågasätter nyttan

Mikael Storsjö är inne på samma linje. Han anser att dagens regelverk där polisen får avlyssna misstänkta brottslingar efter att ha fått tillstånd till det i domstol räcker:

- Då det finns en konkret misstanke och polisen kan lägga fram tillräckligt med bevis för det så är det redan i dag inget som helst problem att få avlyssna, och då kan vi känna oss säkra att det sker på ett rättssäkert sätt, säger Mikael Storsjö.

Lyssna på debatt: Mikael Storsjö debatterar behovet av en signalspaningslag med försvarsministerns specialmedarbetare Patrik Gayer i Slaget efter tolv i Radio Vega på måndag 19 januari klockan 12.10.