Hoppa till huvudinnehåll

Så här ska det låta enligt Mikael Reuter

Mikael Reuter
Mikael Reuter Mikael Reuter Bild: yle/Maud Stolpe mikael reuter

Den nya boken Så här ska det låta är språkvårdaren Mikael Reuters språkvårdstestamente till oss finlandssvenskar. Alla finlandismer är inte felaktiga, men vi kan gärna vara medvetna om vilka fenomen i vårt språk som är finlandismer.

Det som kallas finlandismer är mycket mer än enskilda ord, som kan kännas främmande för rikssvenskar. Många gånger handlar det om att vi uttalar ord fel då vi använder korta vokaler där det borde vara ett långt uttal, vi betonar vissa ord fel, vi böjer ord konstigt och vi påverkas av finska satskonstruktioner som blir klumpiga på svenska.

Det intressanta är ändå att det finns vissa ord som räknas till finlandismerna men som helt enkelt inte har någon motsvarighet i Sverige. Exempel på sådana ord är talko, disponent, medborgarinstitut, abiturient, kommunförbund, kravatt, gårdskarl och pulpet och frågan är väl hur vi skulle klara oss utan dem.

Både då det gäller orden och fenomenen i sig. Finlandssvenskan kan på många sätt berika det svenska språket men i Sverige är man inte så benägen att ta till sig våra ord; till och med ordet råddig, som Mumintrollet exporterade håller på att glömmas bort i Sverige.

Finlandssvenskan får vara annorlunda

Då man läser Mikael Reuters Så här ska det låta. Om finlandssvenska och språkriktighet. får man lätt känslan av att den svenska vi talar i Finland är helt fel. Så är det i alla fall inte och Mikael Reuter försöker inte komma med pekpinnar om hur vi ska tala i alla sammanhang.

Huvudsaken är att vi är medvetna om på vilket sätt finlandssvenskan skiljer sig från det svenska standardspråket och sedan själva väljer vad vi vill hålla oss till.

I vissa fall är det helt acceptabelt att använda sig av finlandismer men sådana som talar professionellt kan gärna hålla sig till de riktiga formuleingarna. Förutom journalister, översättare, informatörer och tjänstemän borde alla våra lärare i olika ämnen inse sitt ansvar och använda en riktig svenska.

Olika uttryck i Finland och Sverige

Om vi vill använda sådana uttryck som att lyfta katten på bordet eller att ha en egen ko i diket måste vi komma ihåg att förklara dem om vi riktar oss till en rikssvensk publik. Enklare kommer vi undan om vi håller oss till vedertagna uttryck som att inte gå som katten runt het gröt och att tala för sin sjuka mor.

Ibland uppfattar rikssvenskar att vi talar någon vacker gammal svenska från 1700-talet och det är kanske inte det vi vill. Det som sist och slutligen är det viktiga är att vår finlandssvenska svenska ska utvecklas i samma takt som svenskan i Sverige.

Läs också

Lyssna på Radio Vega Åboland!

 • Labbnäs firar 60 år som semesterhem

  Firade med jubileet allsång. Se hur Labbnäs ser ut i dag!

  Labbnäs i Dragsfjärd firar i år 60 år som semesterhem. Den tidigare prästgården blev semesterhem år 1955 efter att Amos Andersson donerade den till Marthorna på Kimitoön.

 • Amos Andersons garage får nytt liv

  Garaget ska inhysa workshopar med natur- och kulturtema.

  På Söderlångvik gård i Dragsfjärd är man i full färd med att göra om Amos Andersons gamla bilgarage. Under sommaren ordnas det olika workshopar med natur- och kulturtema i garaget.

 • Ami Aspelund sommarjobbar i Åbo

  Spelar mamma Marion i musikalen Happy Days på Samppalinna.

  Ami Aspelund har varit ett känt namn inom den finländska musikbranschen i flera decennier. I sommar är hon Åboaktuell med musikalen Happy Days på Samppalinna sommarteater.

 • Museologistuderande odlar blommor på "Ett hem"

  Det är ett samarbete 50-årsjubileet till ära.

  Det är 50 år sedan museet Ett hem flyttade till Biskopsgatan i Åbo. Jubileet till ära har museet haft ett samarbete med museologiutbikldningen vid Åbo universitet.

 • Sorgfria dagar under solen

  Lartigue har förevigat rivierans glansperiod i svartvitt.

  Sommarens huvudutställning i Åbo konstmuseum består av Jacques Henri Latigues svartvita fotografier av det glamorösa och fartfyllda livet på franska rivieran.

 • Insjön på Björkö är saltstänkt och djup

  Endast några meter skiljer åt havet och Insjön på Björkö.

  På ön Björkö i Korpo yttre skärgård finns Skärgårdshavets största insjö. Endast några meter skiljer åt det salta havsvattnet och Insjön som kom till på 1700-talet på grund av landhöjningen.

 • Författarutbildning får fortsättning

  Anmälan till Litterärt skapande VII ska göras inom augusti.

  Den sjätte upplagan av författarutbildningen Litterärt skapande har nyligen avslutats och anmälningstiden för den sjunde upplagan går ut den 31 augusti.

 • Byaförening ordnar byakamp

  Munkvikföreningen i Pargas ordnar lekfull tävling.

  Munkvikföreningen i Pargas utmanar andra byaföreningar till en lekfull tävling där bland annat munkstafett ingår. Ordförande Berith Engman säger att gemenskapen i grannskapet har stärkts genom alla aktiviteter som föreningen ordnar.

 • Bjärkas erbjuder snabbare golfrunda

  På Kimitoön kan man gå en 18-hålsrunda på två timmar.

  I naturskön miljö i Västanfjärd på Kimitoön ligger Bjärkas golf. Banan är idealisk för dem som inte kan, vill eller hinner spela 4-5 timmar långa golfrundor.

 • Glasblåsning och golf på Vänoxa

  Den lilla ön utanför Dalsbruk är full av överraskningar.

  Den lilla ön Vänoxa utanför Dalsbruk i Kimitoöns kommun är full av överraskningar. Där håller man på med glasblåsning, och dessutom finns det en golfbana med 10 hål.

 • I Kimito kan man kombinera fotboll med golf

  Uppgårds fotisgolf är Finlands enda fullstora fotissgolfbana

  Uppgårds fotisgolf i Kimito är Finlands enda fullstora fotbollsgolfbana. Den 18 hål långa banan kan spelas på 1-2 timmar.

 • Mor och son Harju gjorde skiva

  Cd:n innehåller musik av Kaj Peter och texter av hans mor.

  Kaj Peter Harjus nya cd Sol o Värme innehåller musik av Kaj Peter och texter av hans mor Runa Harju.

 • Sjukhusclownerna gläder unga patienter

  Clownerna hjälper barnen att glömma sin sjukdom för en stund

  Varje vecka får ÅUCS besök av sjukhusclowner. Clownerna går omkring på sjukhusets barnavdelningar och gläder och underhåller de små patienterna och också deras anhöriga.

 • Catering och hundhotell under samma tak

  Skärgårdsbor är uppfinningsrika i företagande!

  Ett cateringföretag och ett hundhotell passar bra under samma tak, tycker paret Lamsijärvi-Henriksson som är aktiva företagare i Nagu.

 • Våra älskade Sverigebåtar - förr och nu

  Kolla in kryssningsturismens historia på Forum Marinum.

  Det har inte alltid varit möjligt att stiga ombord på Sverigebåten vilken morgon eller kväll som helst. Kryssningsturismen föddes på 1920-talet och har utvecklats enormt.

 • Maria Leppäkari blir direktor i Jerusalem

  Teologiedoktorn flyttar till Jerusalem

  Teologiedoktor Maria Leppäkari från Pargas flyttar till Jerusalem i augusti. Hon blir då direktor för Svenska Teologiska Institutet där.

 • Salvador Dali trivs bra i Pargas

  Galleriet Art Bank har besökare från världens alla hörn.

  Galleriet Art Bank i Pargas öppnades för ett drygt år sedan. Besökarna under det första året har kommit bland annat från Pargas, övriga Finland, Sverige, Norge, Tyskland, England och Nordamerika.

 • Halli är Pargas fadderfartyg

  Oljeuppsamlingsuppdragen är få men viktiga.

  Halli används för oljebekämpning och serviceuppgifter. Yle Åboland passade på att stiga ombord på fartyget då det besökte Kalkstranden i Pargas.

Nyligen publicerat - Lyssna på Radio Vega Åboland!

 • Teaterrecension: Kungens tal får sin svenska världsurpremiär i Åbo

  Riko Eklundh strålar som kungens talterapeut.

  Kungens Tal gjorde succé som film för sex år sedan, historien om den stammande kungen som måste bli nationens samlande kraft inför ett stundande världskrig och den självlärde talterapeuten som blir kungens otippade stöd. Nu görs historien för första gången som teater på svenska, med Peter Ahlqvist och Riko Eklundh som kungen och talterapeuten, i Åbo. Tomas Jansson har sett veckoslutets premiär.

 • Hypnotiska hyenor på Åbo konstmuseum

  Modern konst från 1914, mexikansk film och små rörelser.

  Baltiska speglingar med konst från den stora Baltiska utställningen i Malmö 1914, film av mexikanske Carlos Amorales och vilda djur som kanske rör sig av svenske konstnären Lars Brunström. Allt detta i sommar på Åbo konstmuseum.

 • Munkviken - Pargas svar på Westend!

  Munkvikföreningen är en av de äldre byaföreningarna i Pargas

  Munkvikföreningen är en av de äldre byaföreningarna i Pargas. Den grundades redan 1984. Då hörde 50 hushåll till föreningen. Idag är det 110 hushåll som hör till föreningen.

 • Efterlyses: brev, foton eller dagböcker från 1917-1918

  Letar efter material från Åbo för bok och dokumentär

  För några år sedan hittade vi en trave dagböcker hemma hos en släkting - de var skrivna av en ung man i Åbo för nästan hundra år sedan. Har någon annan dagböcker, brev eller fotografier om 1917 och 1918 hemma i sina lådor?

 • Det speciella med finlandssvensk musik

  Varför och hur gör finlandssvenskar musik?

  I nio artiklar analyseras finlandssvenskhet i en musikalisk kontext. Musiken ses inte bara som ett ljudande fenomen utan också som en aktivitet och ett kulturellt fenomen.

 • Hon har koll på kulturutbudet i hela Finland

  Hon gillar att ha koll på kulturen i alla delar av landet.

  Annika Selänniemi är redaktionschef för kulturtidskriften Kulttuurihaitari som har kontakt till de flesta kulturinstitutionerna i vårt land.

 • Här fick asylsökande ställa frågorna

  Hur tänker finländare, undrar asylsökande.

  Åboarbetsgruppen Vårt gemensamma Finland vill höra flyktingarna. Tillställningen där asylsökande fick ställa frågor till folk med inflytande, får en fortsättning.