Hoppa till huvudinnehåll

Större splittring inom EU tror läroboksförfattare

EU:s flagga
EU:s flagga Bild: EPA eu flaggan

För första gången på över fem år har Finland och Sverige fått en ny lärobok om EU och stor del av författarna är finlandssvenska. Charlotta Collén, en av redaktörerna bakom boken, säger att boken bryter ny mark.

Enligt Charlotta Collén, en av redaktörerna bakom boken och specialforskare vid Utrikesministeriet, kommer författarna med ny information, bland annat om hur EU-parlamentet och det Europeiska rådet har fått mer makt.

- De har fått en mer aktiv roll och det här är ett stort skifte inom EU. Experter vet inte heller ännu vart det här kommer att leda, om det exempelvis innebär mer federativa tendenser. En av författarna kommer med en bra analys av detta i boken och där tycker jag vi har brutit ny mark, säger Collén.

Boken, Integrationens skiftande mönster, strävar efter att sammanfatta hela EU på 250 sidor. Den tar avstamp i hur unionen bildades och går igenom alla viktiga delar och skeenden fram till i dag.

Föråldras snabbt

Heta potatisar inom EU just nu är ett eventuellt grekiskt utträde ur den Europiska monetära unionen och det omtvistade frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Förändringar inom de här områdena leder betydande förändringar för unionen och gör samtidigt den nya läroboken föråldrad. Charlotta Collén är medveten om de här, men påpekar att det är så läromedelsbranschen fungerar.

I en eventuell ny upplaga av boken om några år, kan det bli aktuellt att tala om en splittring inom EU, tror Collén.

- Alla förstår att man inte når en enhetlig linje med 28 medlemsländer. En diversifierad integration är inte nödvändigtvis en dålig sak, men den kanske är besvärligare att bemästra och kommer att anstränga EU:s institutioner mer, säger Collén.

Vad är det viktigaste att veta om EU i dag?

- Att EU först och främst finns till för att bibehålla fred på vår kontinent. Det här verkar vara fullständigt bortblåst från mångas tankar.