Hoppa till huvudinnehåll

Två nazistbarnbarn emellan

I utställningen Traumwunsch (Önskedröm) har den svenska konstnären Stefan Otto arbetat med en mörk del av den egna familjehistorien. En berättelse om när hans nazistmorfar vandrade genom Europa efter Andra världskriget för att återfinna sin familj. Kulturens Peter Lüttge mötte honom på galleriet Sinne i Helsingfors. Också Peter Lüttges farfar var nazist. Så det blev ett samtal nazistbarnbarn emellan.

Stefan Ottos konst är en sorts djuplodning av minnet. Vad består det av, vilka beteendemönster skapar det hos oss, och hur styr det vårt sätt att se på världen. Med hjälp av foto, film och måleri arbetar han i lager och skikt som byggs ovanpå och in i varann. Hans verk rör sig fram och tillbaka på tidsaxeln och stundvis övergår det förflutna till att bli samtid och tillbaka igen. Det man blir stående kvar med är en sorts frustration över en värld som varken tycks ändra sig eller byta riktning.

Bild ur Stefan Ottos utställning Traumwunsch på Sinne i Helsingfors
Övermålat fotografi ur morfars familjealbum Bild ur Stefan Ottos utställning Traumwunsch på Sinne i Helsingfors Bild: Yle/Peter Lüttge traumwunsch

Bild ur Stefan Ottos utställning Traumwunsch på Sinne i Helsingfors
Dikten Nyårsafton 1945 som morfadern skrev på sin flykt genom Europa Bild ur Stefan Ottos utställning Traumwunsch på Sinne i Helsingfors Bild: Yle/Peter Lüttge traumwunsch

I sitt arbete med Traumwunsch har Otto följt sin morfar genom ett ödelagt Europa. Ottos morfar hörde till de s.k. Sudettyskarna i Tjeckien. Han var tysk och nazist och som inkallad i den tyska armén skötte han, på en flodbåt på Donau, transporter av råvaror och förnödenheter mellan Budapest och Svarta Havet. 1944 blev han tillfångatagen av den röda armén och placerades i ett fångläger i Rumänien. Ett år senare 1945 strax innan krigets slut lyckades han komma ut, det är fortfarande oklart hur.

Tre år tvärs genom hela Europa

Här efter skulle det ta honom ännu tre år av fotvandring innan han blev återförenad med sin familj. Det är denna bild som fastnat i Otto. Vad tänkte hans morfar, när han rädd, svältande och desillusionerad gick genom Europa letandes efter sin familj? Var de naturromantiska dikterna han skrev under sin vandring en sorts terapi? När gick det upp för honom att han hade haft fel, att allt det han trott på var fel?

Stefan Otto

- svensk konstnär
- född 1969
- filmhistoria vid Stockholms universitet 1993
- School of Visual Arts, New York 1994
- Gerlesborgs konstskola, Stockholm 1995-96
- Kungliga Konsthögskolan, Stockholm 1996-2001

Historieberättandet genom konsten

Familjehistorien kan agera som en sorts länk mellan då och nu. Vi lever i ett Europa som fortsättningsvis befinner sig i en tid av folkvandring. Människor i nöd söker sig till vår trygghet som blir allt mer svårtillgänglig. Västvärldens murar blir allt högre och stadigare, invandringen diskuteras mer en någonsin och de högerextrema partierna växer till sig och tar alltmer plats i offentligheten. Så Ottos morfars berättelse får bli en reflekterande yta i vilken vi kan spegla oss själva.

Utställningen Traumwunsch på galleriet Sinne på Stora Robertsgatan 16 i Helsingfors består av ett urval dikter skrivna av Ottos morfar, collage, foton och en video.

Utställningen är öppen för allmänheten fram till den 1 februari tisdagar - söndagar från kl 11-17.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.