Hoppa till huvudinnehåll

Sprintskräll! Toni Ketelä slog till med pallplats

Toni Ketelä på pallen
Toni Ketelä nådde prispallen i världscuptävlingen i Otepää. Toni Ketelä på pallen Bild: EPA ketelä

Fullträffen kom i snöyran i Otepää. IF Minkens Toni Ketelä gjorde karriärens klart bästa tävling när han slutade trea i världscupsprinten.

Toni Ketelä var åtta i sprint i VM 2013 men han hade aldrig tidigare i karriären ens tagit sig till semifinal i en världscuptävling.

Nu skrällde han till och som enda icke-norrman i finalen åkte han i mål på tredje plats.

– Föret var sådant att det var klart att det inte lönar sig att ta täten. Jag började följa med hur loppet utvecklar sig och jag var medveten om att jag har goda chanser att lämna många norrmän bakom mig. Tomas fick lite överraskande ett försprång och jag bestämde ganska tidigt att det lönar sig att kämpa om andraplatsen, sade Ketelä till Yle Sporten.

Tomas "Petters bror" Northug vann världscuptävlingen i klassisk stil medan Ola Vigen Hattestad blev tvåa, någon centimeter före sensationstrean Toni Ketelä. Inför finalen trodde Ketälä på en bra placering.

– Jag var ute efter en pallplats och jag kände mig bra efter semifinalen trots att återhämtningstiden var kort. Kroppen återhämtade sig bra och utan vidare var jag ute efter en plats bland de tre bästa, fortsatte Ketelä.

Siktet inställt på VM

Vasaåkarens bästa världscupplacering hittills den här säsongen var en 23:e plats från sprinten i klassisk stil i Ruka. Nu var Ketelä den enda finländaren som tog sig vidare från kvartsfinalerna i Estland. Efter det här inleds förberedelserna för VM i Falun.

– Idag återvänder jag till Finland, sedan återhämtande träning i ett par dagar och efter det börjar jag tillsammans med tränaren lägga upp träningen inför Falun. Falun är säsongens huvudmål. Det här är ett resultat av hård träning under många år och det känns fantastiskt. Äntligen realiserades en del av det arbetet, konstaterade en glad Minken-skidåkare.

Norsk dominans också av damerna

Mona-Lisa Malvalehto och Anssi Pentsinen åkte bra i kvalet men sedan tog det stopp för dem. Vidare från kvalet gick också Ristomatti Hakola, Anne Kyllönen och Krista Pärmäkoski. Övriga finländare försvann redan i ett tidigare skede.

Damtävlingen vanns av Ingvild Flugstad Östberg från Norge före svenskan Stina Nilsson och norskan Celine Brun Lie.

Herrar, sprint, Otepää:

1. Tomas Northug NOR 3.50,59
2. Ola Hattestad NOR + 1,57
3. Toni Ketelä FIN + 1,57
4. Pål Golberg NOR + 6,28
5. Finn Krogh NOR + 9,23
6. Sondre Fossli NOR + 10,26
-------------------------------------
15. Ristomatti Hakola FIN
21. Anssi Pentsinen FIN
40. Matias Strandvall FIN
43. Juho Mikkonen FIN
54. Ari Luusua FIN

Läs också

Nyligen publicerat - Sport