Hoppa till huvudinnehåll

Båtföretagare i Vasa går till hovrätten

Båtföretagaren Henrik Jåfs och hans son Peter Jåfs, medlem i företagets styrelse.
Henrik Jåfs och hans son Peter Jåfs driver F&M Boats på Brändö. Båtföretagaren Henrik Jåfs och hans son Peter Jåfs, medlem i företagets styrelse. Bild: YLE/Marcus Lillkvist henrik jåfs

Striden handlar i grund och botten om rätten till den mark som båtföretagaren verkat på en längre tid. Vasa stad äger marken och vill vara med och bygga ett energilaboratorium på platsen tillsammans med bland annat Wärtsilä som intressent.

F&M Boats har stretat emot ett tag trots att de inte längre har något giltigt arrendeavtal. Däremot har de betalat hyra. En anledning är att de hoppas att Vasa stad ska hjälpa dem att hitta en ny plats att verka på.

Den senaste vändningen handlar om medlingsavtalet mellan F&M Boats och Vasa stad. Det var fel av Österbottens tingsrätt att godkänna det, anser Peter Jåfs som är vänder sig till hovrätten.

- Den här advokaten som vi har haft har gått utan vårt tillstånd och hanterat våra ärenden.

Trots detta kom tingsrätten med en medlingsdom i fallet. Hur ser du på det?

- Det känns ju ganska konstigt.

Det var i slutet av november i fjol. Juristen bad att få underskrifter från Peter Jåfs och hans pappa Henrik Jåfs inför medlingen dagen efter. De skrev på, men på kvällen samma dag meddelade de att de ändrat sig, något som rätten inte tog hänsyn till enligt dem.

Kvällen före medlingen blev Henrik Jåfs sjuk. Det ledde till att varken han eller Peter kunde medverka vid medlingen.

- Jag fick hjärtflimmer på natten och hamnade till sjukhus med ambulans.

Finns det någon koppling mellan de här två sakerna?

- Det är klart att det tyngde mig, det som vi hade diskuterat.

Vasa stad kopplade in utsökningsverket för drygt en vecka sedan eftersom F&M Boats inte har skött sina åtaganden i medlingsavtalet.

Vill börja riva i februari

Staden vill få bort F&M Boats från strandtomten och börja riva byggnaderna redan i februari, men det kan bli svårt eftersom det finns ett trettiotal båtar i vinterförvaring där. Nu hoppas Peter Jåfs att hela processen ska kunna bromsas, åtminstone till maj månad.

- Om det finns något rättssamhälle kvar så måste ju advokatens agerande förändra saken, menar Peter Jåfs.

Advokaten säger till Yle Österbotten att han inte vill kommentera det hela. Och Vasa stad meddelar genom tekniska direktören att man vill ge utsökningsverket arbetsro.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten