Hoppa till huvudinnehåll

"Det är oftast män som sitter bakom ratten"

Bild: Yle trafik snö

I Stockholm vill man utreda om mansdominerade vägar prioriteras i snöplogning. I fjol gjordes ett liknande förslag av fem fullmäktigeledamöter i Helsingfors, men motionen ledde aldrig någon vart. SFP:s Gunvor Brettschneider anser att frågan ändå fortfarande är aktuell.

- Invånare har klagat över att man först plogar huvudvägarna och sedan blir trottoarer och hållplatser oplogade. Då blir det väldigt tungt och väldigt halt att gå där, säger Brettschneider.

Motionen som hon lämnade in i februari förra året handlade om att utföra en könskonsekvensbedömning gällande snöröjningen i Helsingfors.

- Här plogas de större allfarvägarna först, och här kommer genusperspektivet in. Det är ju oftast män som sitter bakom ratten och män som ska till sina jobb och så vidare. Om vi tänker på småbarnsfamiljer är det tills vidare mest mammor som skuffar barnvagnar på trottoaren, det kan bli väldigt tungt i snön.

Inte enbart en genusfråga

Brettschneider är också orolig över att den äldre befolkningen hindras från att självständigt röra sig utomhus om vintrarna.

- Den slarviga plogningen diskriminerar dem som rör sig till fots och dem som till exempel går med rollator. Många blir fångar i sina egna lägenheter.

Hon nämner att antalet fallolyckor och benbrott stiger den här tiden på året.

- Och om vi tänker på den äldre populationen så finns det ju fler kvinnor än män i de äldre åldersklasserna, säger Brettschneider.

”Vi är dåliga på att ta exempel”

Enligt Brettschneider kräver en könskonsekvensbedömning av snöplogning inte speciellt mycket resurser.

- Jag inser inte varför en utredning inte kunde göras. Jag tror det till en stor del handlar om attityder.

Hon tänker fortsätta driva frågan även i framtiden.

- Vi Svenska Seniorer i Nyland hade ett styrelsemöte i dag, och vi kommer att gå ut med ett uttalande efter vårt årsmöte.

Brettschneider ställer sig skeptisk till att en lyckad utredning i Stockholm skulle påverka inställningarna i Finland.

- Här är vi ju dåliga på att ta exempel. Men jag hoppas naturligtvis att vi följer upp hur det går i Sverige. Just gällande den här könskonsekvensbedömningen så önskar jag att vi också här i Helsingfors tar oss en funderare.

Läs också:

Ingen genusplogning behövs i Helsingfors
SFP föreslår genusplogning i Helsingfors