Hoppa till huvudinnehåll

En tur i skogen sänker blodtrycket

En skog på vintern i soligt väder
En skog på vintern i soligt väder Bild: Brand X Pictures vinter,Vinterlandskap,skogar,vintersol

Redan korta stunder i skogen har både en fysisk och psykisk inverkan på oss människor, visar forskning från Skogsforskningsinstitutet Metla. Förutom sänkt blodtryck, förhöjer en 20 minuters daglig tur ute i skogen livskvalitén.

- Skogsforskningsinstitutet rekommendationer på fem timmar ute i naturen varje månad har en förvånansvärd inverkan på vårt mentala välmående, säger Kati Vähäsarja som är projektdirektör på Skogsforskningsinstitutet.

Skogsforskningsinstitutet har uppnått sina forskningsresultat genom svarsblanketter och apparatur som mäter hur hjärnan reagerar på stress i skog och i stadsmiljö.

- Bara att titta ut på skogen genom ett fönster livar upp sinnet och redan fem minuter i skogen påverkar orken, säger Vähäsarja.

De senaste åren har forskningstakten accelererar gällande naturens hälsofrämjande effekter. Bland annat i England har det nyligen publicerats en sammansättning av olika forskningsresultat, berättar Vähäsarja.

Skog är nästan som medicin

I undersökningen framkommer att även de traditionella finländska barrträden är välgörande. Samma observation har gjorts i Japan, även om skogsbeståndet där är väldigt annorlunda.

- I Japan har man undersökt de eteriska oljor som skogen utsöndrar och som tros ha positiva verkningar. Samma sak kan man också tänka sig i Finland. Stressnivån sjunker av skogens dofter, de avkopplande ljuden och att titta på landskapet.

Vähäsarja menar att det räcker med att bara vistas i skogen för att öka välbefinnandet.

- Om man sedan tillsätter motion får man även fysiska fördelar.

Yle Uutiset/Sanna Kähkönen