Hoppa till huvudinnehåll

Finansmannen Peter Wallenberg död

Peter Wallenberg träffade Kinas president Hu Jintao  den 10 juni 2007 på Haga slott.
Peter Wallenberg träffade Kinas president Hu Jintao på Haga slott år 2007. Peter Wallenberg träffade Kinas president Hu Jintao den 10 juni 2007 på Haga slott. Bild: EPA/MAJA SUSLIN kinas president hu jintao

Den svenske finansmannen Peter Wallenberg är död. Han blev 88 år gammal. Han var son till Marcus Wallenberg och fick en betydande ställning inom Wallenbergsfären först efter faderns död, bland annat som styrelseordförande för sfärens maktbolag Investor.

Peter Wallenberg var styrelseordförande för Investor från 1982 till 1997. Under hans ordförandeperiod blev Investor Wallenbergsfärens medelpunkt.

Wallenbergsfären fick en mycket stark position i svenskt näringsliv under Peter Wallenbergs era, skriver Nationalencyklopedin.

Under Peter Wallenbergs ledning skapades internationella storbolag som verkstadsbolaget ABB, läkemedelsbolaget AstraZeneca och massa- och pappersbolaget Stora Enso. Enligt Wikipedia präglades hans ordförandeperiod av bonusprogram och generösa avgångsvederlag.

År 2002 kritiserades Wallenberg i anslutning till pensionsskandalen kring ABB-chefen Percy Barnevik. Peter Wallenberg hade godkänt Barneviks pensionsavtal värt cirka 900 miljoner kronor. Efter hård kritik i svenska medier nåddes en förlikning som innebar att Barnevik återbetalar nästan 550 miljoner kronor av summan och behåller cirka 350 miljoner kronor.

Läs också:
Barnevik har betalat sin skuld