Hoppa till huvudinnehåll

Frivilligorganisationer lockar allt fler ryssar

Alisa, Aleksej och Katja
Alisa, Aleksej och Katja. Alisa, Aleksej och Katja Bild: Anders Mård frivilliga i ryssland

I Ryssland trakasseras frivilligorganisationer allt oftare av myndigheterna, särskilt de som sysslar med demokrati och politik. Samtidigt engagerar sig allt fler ryssar i den sociala sektorn. I Ryssland är till exempel en människovänlig äldreomsorg ingen prioritet för myndigheterna. I stället rycker frivilliga ut.

En söndagsförmiddag och lokaltåget rullar mot Pavlovsk, en ort strax söder om S:t Petersburg. På en av tågets träbänkar sitter Oksana Lenda och Katja Buksina. De är båda i 20-årsåldern och frivilliga för organisationen Polza, som översatt betyder Nytta.

Organisationen grundades för sex år sen i S:t Petersburg. Gruppen består av vanligt folk som hjälper barnhem och äldreboende. Arbetet koordineras via sociala medier där gruppen har 800 medlemmar.

- På hemmet finns en gumma som är i ganska bra skick, hon kan gå, men hon hör dåligt och hennes minne är inte det bästa, berättar Oksana. Hennes son är rektor på ett institut i S:t Petersburg, han har säkert inga problem med pengar, men han tar inte hand om sin mamma. Jag tycker det är skrämmande.

Staten prioriterar annat

Frivilliga i Ryssland
Frivilliga i Ryssland Bild: Anders Mård frivilliga i ryssland

I över ett år har Oksana och sju andra aktiva medlemmar regelbundet tagit lokaltåget till samma adress: vårdhemmet Semasjko i Pavlovsk. En förvaringsplats för 30 åldringar. Här ligger de som har övergivits efter en infarkt eller två. Bara ett fåtal får besök av släktingar.

- Vissa organisationer arrangerar en fest en gång om året, säger Katja. Men vi besöker den här avdelningen regelbundet. På det här sättet lär åldringarna känna oss, och vi dem.

- Det är därför vi gör det här, säger Oksana. För att visa att de inte är ensamma och att det finns nån som bryr sig om dem.

S:t Petersburg har det största antalet frivilligorganisationer i hela Ryssland. Särskilt grupper inom socialvården har ökat kraftigt de senaste åren.

I Ryssland lider den sociala sektorn av en ständig brist på pengar då staten prioriterar andra områden. Frivilligorganisationer rycker in där nöden är som störst. I många städer motarbetas de frivilliga av myndigheterna eftersom grupperna ses som ett hot mot den politiska stabiliteten. Men i S:t Petersburg är situationen annorlunda.

- Vad jag vet har staden gett order om att socialväsendet måste kunna samarbeta med frivilligorganisationer, säger Oksana. Och på den här avdelningen har vi aldrig haft några större problem.

Frivilligarbete och pengainsamlingar

Vårdhemmet ligger ett stenkast från tågstationen. Huset är en sliten tegelstensbyggnad i tre våningar från 1800-talet. Utanför hemmet väntar två andra frivilliga: Ivan och Alisa.

Vi går in på avdelningen; en kort korridor med ett trött linoleumgolv och slitna trädörrar. Fyra rum på vardera sidan.

Oksana
Oksana. Oksana Bild: Anders Mård frivilliga i ryssland

Gruppen börjar dela ut sina presenter: saft, kex, marmelad och tidningar. Det är förvånansvärt tyst på avdelningen. Jag tittar snabbt in i de små rummen och ser äldre kvinnor och män som alla är sängbundna. Jag möts av apatiska blickar, bleka ansikten och magra kroppar.

Alla på avdelningen ligger här tillfälligt. Vistelsen är gratis så länge socialhjälpen letar efter anhöriga eller en anstalt. Men många har varit här redan över ett år.

- Jag kommer ihåg en man som hade legat här i tre år och aldrig varit ute i friska luften, berättar Katja. Det första vi gjorde när vi kom var att placera honom i rullstolen och ta en sväng ute på gården.

- Under årets lopp har vi lyckats samla ihop pengar till sju rullstolar, säger Oksana.

Till personalens uppgifter hör att ge mat och byta blöjor. Inget annat. Här finns ingen rehabilitering.

"Det handlar mycket om pengar"

Katja och Alisa går in i ett rum där fyra män ligger: 68-årige Anatolij, 74-årige Ludvig, 63-årige Pavel och 44-årige Aleksej. Bredvid dörren sitter Olga från Moskva. Hon besöker sin far, Anatolij som har drabbats av en andra infarkt. Olga berättar att hon varje söndag reser hit från huvudstaden.

- Efter första infarkten kunde han ännu bo hemma, säger Olga. Men nu efter den andra är det omöjligt. Han har tappat talförmågan och balanssinnet.

En vårdare kommer in med maten. En skål rödbetssoppa med makaroner. Pavel vägrar äta. Påstår att han har problem med magen.

Anatolij häver sig sakta upp med vänstra armen tack vare den metallstång som den gammalmodiga sängen är utrustad med.

- Det här året vill vi försöka samla ihop pengar till moderna sjukhussängar för hela avdelningen, säger Oksana. Det handlar om mycket pengar. Men vi ska nu registrera oss som en fond så att även företag kan sponsorera vår verksamhet.

Inte alltid lätt för barnen att ta hand om de gamla

Alisa och Katja börjar pälsa på Aleksej för att ta ut honom på en rullstolspromenad. Han låter sig gladeligen bli påklädd med jacka, halsduk och mössa.

- Man ska aldrig tycka synd om dem, säger Katja. De blir bara trötta av den inställningen. Själv försöker jag skämta så mycket jag bara kan.

I Ryssland har det länge varit en självklar tradition att barnen tar hand om sina föräldrar när de blir gamla. Många bor fortfarande under samma tak. Men den traditionen blir svagare, och allt fler familjer överväger vårdhem och äldreboende. Problemet är att utbudet av moderna hem är minimalt, dessutom är priserna för höga för många.

- Första gången, för ett år sen när vi tog nån ut på en rullstolspromenad oroade de sig för att vi skulle kidnappa dem, säger Katja. Numera litar alla på oss, för de vet att vi kommer tillbaka.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes