Hoppa till huvudinnehåll

Miljön i centrum när Ilkka Herlin tar över Qvidja gård

Borgen på Qvidja gård.
Borgen på Qvidja gård. Borgen på Qvidja gård. Bild: Yle/Lotta Sundström qvidja slott

Ett miljövänligt jordbruk med så små utsläpp som möjligt. Det är kärnan i Ilkka Herlins framtidsplaner med Qvidja gård i Pargas.

Mångmiljonären och styrelseordförande i Cargotec, Ilkka Herlin, har tillsammans med sin fru Saara Kankaanrinta köpt det medeltida herrgårdsslottet Qvidja som ligger på ön Lemlax i Pargas östra skärgård. Utöver slottsbyggnaden och övriga byggnader ingick även 250 hektar mark i affären.

För Yle berättar nu Ilkka Herlin om sina framtidsplaner och vad han vill uppnå i och med köpet av Qvidja gård.

Qvidja slott

* Qvidja nämndes som en bebodd herrgård redan i början av 1400-talet.

* Släkten Flemings stenslott blev klart i slutet av 1400-talet, efter att förbudet att bygga av sten upphävdes år 1483.

* Under 1600-talet förföll slottet men togs i bruk på nytt under 1700-talet av apotekaren von Mellin.

* Qvidja är ett av cirka ett halvt dussin stenherrgårdar byggda av den övre adeln, släkterna Horn eller Fleming, som bevarats och kan berätta om utvecklingen inom byggandet och boendet under dessa sekel.

* Riksrådet Erik Fleming lät bygga herrgårdarna Qvidja och Svidja i Sjundeå som hör till de äldsta parstugebyggnaderna i vårt land.

Källa: Museiverket

- Det här handlar inte bara en hobby. Det blir en fullskalig satsning på att få till ett miljövänligt jordbruk, säger Ilkka Herlin i Yles TV-program Arto Nyberg.

Qvidja gård i Pargas har varit i familjen af Heurlins ägo i 150 år, men efter att Anders af Heurlin i mitten av december för en hemlig köpesumma sålde gården är det nu alltså Ilkka Herlin som kan titulera sig ägare av den anrika gården.

- Jag har känt till den här gården en längre tid och när den väl kom till försäljning kom vi fram till att jag skulle kunna vara en lämplig köpare. Min bakgrund som forskare i historia har ju också haft sin betydelse, då jag tror att säljaren Anders af Heurlin uppskattar att jag känner till det kulturhistoriska värdet i Qvidja gård.

Herlin är tydlig med att han tänker bedriva ett miljövänligt jordbruk med så små utsläpp som möjligt.

- Jordbruket står för runt hälften av alla utsläpp i Finland, både gällande utsläpp som går ut i havet och gällande det som går ut i luften.

- Därför finns det mycket som kan utvecklas inom jordbruket. Inte minst gällande odlingssätt och användningen av gödsel finns många utvecklingsmöjligheter.

Affären var sjätte gången som gården såldes, det vill säga sedan början av 1400-talet.

Den nya ägaren Ilkka Herlin har varit väldigt aktiv i att försöka återställa Östersjön till vad det en gång har varit och bland annat har han och hans fru startat Baltic Sea Action Group-stiftelsen.

Miljötänk är ett centralt ord i Herlins köp av Qvidja och samtidigt lyfter han fram att han tillsammans med Museiverket vill skapa en öppen och lättillgänglig plats för allmänheten.

- Qvidja gård ska på alla sätt ska bli en levande plats, där vi också kommer att driva ett traditionellt jordbruk.

Här hittar du hela intervjun med Arto Nyberg
af Heurlin säljer Qvidja gård: "Det var tid att slå till"
Museicentralens fakta om Qvidja gård