Hoppa till huvudinnehåll

Minderårigas Instagram-konton stängs

Närbild på en mobiltelefon som ett barn håller i.
Åldersgränsen för att använda Instagram är 13 år men många av användarna känner inte ens till att det finns en åldersgräns. Närbild på en mobiltelefon som ett barn håller i. Bild: Yle/Maria Wasström Mobiltelefon,mobilkamera

Många 9-10-åringar använder Instagram varje dag trots att åldergränsen är 13 år. En del Instagram-konton har nu spärrats.

Instagram är ett socialt nätverk där man kan dela med sig av sina foton till andra användare och till andra sociala medier.

Om Instagram-kontot spärras på grund av misstanke om att användaren är minderårig uppmanas hon eller han att sända in giltiga identitetshandlingar för att bekräfta sin ålder.
Om Instagram-kontot spärras på grund av misstanke om att användaren är minderårig uppmanas hon eller han att sända in giltiga identitetshandlingar för att bekräfta sin ålder. Om Instagram-kontot spärras på grund av misstanke om att användaren är minderårig uppmanas hon eller han att sända in giltiga identitetshandlingar för att bekräfta sin ålder. Bild: Yle/ Maria Wasström bekräftelse

Instagram ägs av Facebook och båda har åldersgräns 13 år. När man registrerar sig på Facebook måste man uppge ålder medan Instagram-användaren inte behöver uppge ålder.

Den senaste tiden har i alla fall flera minderårigas Instagram-konton låsts. Plötsligt går det inte att logga in på Instagram utan användaren uppmanas logga in på en dator (i stället för på telefonen) för att sedan få meddelandet att kontot är låst tills användaren verifierat sin ålder med giltiga identitetshandlingar.

Bygger på system med angivare

Instagrams kommunikationschef i Europa, Will Guyatt, går inte med på att ställa upp på intervju men meddelar per e-post att ålderskontrollen bygger på ett system med angivare.

Det innebär att användarna kan tipsa administrationen om möjliga minderåriga Instagram-användare. Dessa kan Instragram sedan välja att undersöka närmare och be identitetshandlingar av.

Dessutom skriver Guyatt att Instagram också förlitar sig på interna processer för att få reda på vilka användare som eventuellt är minderåriga. Vilka slags metoder det är vill han inte gå in på.

Instagram följer amerikansk lagstiftning och därför är åldersgränsen just 13 år.

Svåra avgöranden

Nina Möller tillåter inte att hennes barn använder Instagram och andra mobilapplikationer försedda med åldersgräns innan de uppfyller ålderskraven.
Nina Möller tillåter inte att hennes barn använder Instagram och andra mobilapplikationer försedda med åldersgräns innan de uppfyller ålderskraven. Nina Möller tillåter inte att hennes barn använder Instagram och andra mobilapplikationer försedda med åldersgräns innan de uppfyller ålderskraven. Bild: Yle/ Maria Wasström nina möller

Johanna Winqvist har två barn, 9 och 13 år, varav båda är flitiga Instagram-användare. Hon upplever att det som förälder är svårt att alltid vara à jour med vad barnen gör på sina telefoner.

Särskilt svårt blir det att hålla koll på åldergränser när det - som i det här fallet - inte ens frågas efter användarens ålder då man registerar sig. Däremot anser hon att åldersgränsen på just Instagram gärna kunde vara lägre.

Fembarnsmamman Nina Möller tycker däremot att åldersgränsen är bra.

Hon tror inte att yngre barn alltid har förmågan att avgöra vilka bilder man kan lägga ut på nätet och vilken information det inte lönar sig att dela med resten av världen.

Läs också