Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg förlorar miljoner på dåligt havsvatten

Ragnhild, Alf och Jontti tar ett dopp i havet.
Allt flera skulle bada i havet vid sina sommarstugor om vattnet inte var dåligt. Det skulle ge kommunerna mera inkomster. Ragnhild, Alf och Jontti tar ett dopp i havet. Bild: Yle/Oskar Koivumäki ragnhild momrak

Raseborg skulle vinna 7,2 miljoner euro per år om vattenkvaliteten i skärgården var bättre. Det framgår av en undersökning gjord av Finlands miljöcentral SYKE.

Största nyttan, eller sex miljoner euro, skulle de som använder sig av strandfastigheter ha. Många har investerat stort i sina fastigheter och uppger att de skulle använda sig mera av fritidsboendet om övergödningen i skärgården minskade.

Men också de som badar i havet, fiskar och kör båt skulle medföra drygt en miljon euro mer till Raseborg varje år.

Finlands miljöcentral genomförde undersökningen via en skriftlig enkät sommaren 2011.
281 ägare till strandfastigheter längs med Finlands sydkust svarade på enkäten. Speciellt fokus lades på Ekenäs skärgård som har drabbats hårt av övergödning.

96 procent av dem som svarat ansåg att vattenkvaliteten har gjort det svårt att bada i havet. Drygt hälften av dem som svarat uppgav att de vistas mindre i skärgården på grund av dålig vattenkvalitet.

Om Finska viken skulle må bättre skulle det enligt undersökningen inbringa 50 miljoner euro per år genom ökad fritidsanvändning i Finland.