Hoppa till huvudinnehåll

Rätt utbildning men inget jobb

Att komma in på sin drömutbildning betyder inte att man automatiskt får sitt drömjobb. Det här är något som många nyutexaminerade som poliser tvingas inse. En av dem är Johanna Ilves.

Drömmen om att bli polis har Johanna burit med sig sedan hon var liten flicka i Sibbo.

-Det har varit en dröm ända sedan jag var liten. Redan när jag var två år gammal sa jag att jag vill bli polis. Det har följt med mig hela livet, säger Johanna

Det var ändå inte polis hon valde att bli när hon först valde utbildning.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

-Jag utbildade mig till sjukskötare. Jag tänkte att det är så svårt att komma in i polisskolan att jag inte ens sökte.

Efter några år som sjukskötare beslöt sig Johanna för att ändå våga försöka och söka in till polisskolan.

-Jag hade tränat upp min kondition och tänkte att det är nu eller aldrig. Jag kom in och nu är jag polis och det är faktiskt ett drömyrke.

Drömjobbet ännu en dröm

Trots att Johanna kom in på drömutbildningen och blev polis har hon inte fått jobba som polis annat än under pratktiken. Idag har det gått ett år sedan hon blev utexaminerad och hon har inte blivit erbjuden annat än korta kontrakt på olika håll i landet.
Efter några månader som arbetssökande polis återgick Johanna till sitt gamla jobb som psykiatrisk sjuksköterska.

-När jag kom in till polisskolan sa jag åt mina gamla kolleger att nu hoppas jag att vi inte ses här mera, men sen var det bara att knacka på och säga hej igen…

Kurskamraterna i samma sits

Johanna är inte ensam om sin situation, av de som utexaminerades samtidigt som hon har de flesta bara fått korta kontrakt och andra är i samma situation som Johanna. Detta trots att det sägs råda brist på poliser som kan svenska, och t ex Johanna ju redan har en del livserfarenhet i bagaget.
Johanna har bar som går i skola och kan inte flytta från sin hemort för bara några månader i taget.

-Det beror nog mycket på var du bor om det finns jobb, flest arbetstillfällen finns i Huvudstadsregionen men jag har barn i skolan och kan inte flytta för ett kontrakt som bara räcker i en månad. säger Johanna som bor i Tammerfors.

-Visst är jag besviken. Jag trivs helt bra här men det är ju inte mitt drömjobb. Jag tror att jag skulle vara en bra polis och jag tror nog att jag i framtiden kommer att få dra på mig den blå overallen, hänga maktmedelsbältet på höften och hoppa in i polisbilen.

Läs mer om polisernas arbetssituation:

Många utexaminerade poliser arbetslösa

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Mitt jobb

  • Chatt: Vad händer i arbetslivet?

    Arbetslösheten stiger och med den osäkerheten på alla jobb.

  • Sporrar sjukpensionsavgifterna rätt?

    ISS-koncernen undviker höga pensionsavgifter genom att flytta sjukliga anställda till mindre sjukservicebolag. Konkurrenten Lassila & Tikanoja har däremot infört en sjukförsäkringskassa som är obligatorisk för alla anställda.