Hoppa till huvudinnehåll

Glaspalatset byggs om - se bilder!

I samband med byggandet av nya Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors ska också Glaspalatset få en ansiktslyftning. Förutom konstmuseet ska Glaspalatset och biosalongen Bio Rex bli en del av det nya kulturcentret.

Föreningen Konstsamfundet informerade om sina planer för Glaspalatset på tisdag. Byggnadsarbetena kör i gång på hösten och konstmuseet öppnar sina dörrar i början av 2018.

Kärnan i konstmuseet blir en utställningssal på 2 000 kvadratmeter som ska ligga under Glaspalatstorget, det vill säga området mellan Glaspalatset och gamla busstationen.

På Glaspalatstorget kommer det att byggas olika slags kupoler som är en del av konstmuseet. Det ska ändå vara möjligt att röra sig på kupolerna och i planerna ingår att ordna olika slags program på torget ovanför museets utställningssal.

Utställningssalen ska anpassas för olika ändamål och vara unik i Finland. Biosalongen Bio Rex ska vara en del av helheten och utgöra en skärningspunkt mellan bildkonst och film. Olika filmfestivaler ska arrangeras i salongen.

Föreningen Konstsamfundet har hand om byggnadsarbetena. Projektet kostar omkring 50 miljoner euro.

Läs också:

Grönt ljus för nytt Amos Anderson-museum
Det nya Amos Anderson konstmuseet går vidare