Hoppa till huvudinnehåll

IS hotar döda sin japanska gisslan

Jihadistgruppen Islamiska staten IS har lagt ut en video där man hotar att döda två japaner som hålls som gisslan om IS inte får 200 miljoner dollar inom 72 timmar.

Videon som identifierar två japaner i orange fångdräkter som Kenji Goto Jogo och Haruna Yukawa, lades ut på IS webbsajt och den liknar de gisslandvideon som gruppen har publicerat tidigare.

En japan som tros vara den 40 år gamle Yukawa, kidnappades i Syrien i augusti. Yukawa har varit militär kontraktsanställd men det är oklart vad han gjorde i Syrien då han försvann.

Goto är en journalist som förra året reste in i Syrien för att rapportera om kriget.

-Ni har stolt donerat 100 miljoner dollar för att döda våra kvinnor och barn, för att förstöra muslimers hem, säger en man på engelska med brittisk accent på videon.

Japan viker inte

Från japansk sida har kommentererna varit sparsamma, men det är känt att landets utrikesministerium har försökt få åtminstone den ene japanen fri.

Landets underrätelsetjänst analyserar bandet som bäst, enligt japanska myndigheter.

Japans premiärminister Shinzo Abe är just nu på rundresa i Mellanöstern, där han har lovat 200 miljoner dollar i bistånd åt länder och organisationer som kämpa mot IS.

Han säger att befriande av gisslan är en topp-prioritet för Japan, men att man inte kommer att ta tillbaka sitt löfte om att bistå länder som lider av IS;s verksamhet.

- Vår inställning till terrorism ändras inte, säger en talesperson för den japanska regeringen, Yoshihide Suga.

- Vi deltar i kampen mot terrorismen utan att ge efter, säger Suga

IS har massakrerat hundratals personer som har tagits som gisslan. De flesta av dem var syriska och irakiska soldater eller medlemmar av beduinstammar som har gjort uppror mot IS.
Det är första gången som IS hotar japansk gisslan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes