Hoppa till huvudinnehåll

Marko Laaksonens nya landslag

chefstränaren Marko Laaksonen
Chefstränaren i skidskytte, Marko Laaksonen chefstränaren Marko Laaksonen Bild: YLE marko laaksonen 2014

I våras tog Marko Laaksonen över chefstränarposten för det finska skidskyttelandslaget. Det landslag som Marko Laaksonen jobbar med har en fixstjärna i Kaisa Mäkäräinen, men målet är att på lång sikt bygga upp ett större, slagkraftigare lag som i OS 2018 skall ha mer än en stjärna.

När Marko Laaksonen tog över landslaget i våras blev idrottarna glada. Marko var deras favorit till posten. Marko Laaksonen var svensk landslagstränare i fyra år innan han återvände som tränare till Finland. Laaksonen var också med i tränarstaben i landslaget 2002-05.

Laaksonen som är docent i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund har doktorerat i klinisk fysiologi och isotopisk medicin. Trots sin utbildning är hans träningsfilosofi enkel.

- Träningen skall var möjligast simpel, det är ingen idé att krångla till det bara för sakens skull, lyder Laaksonens tes.

Laaksonen har under sin korta tid som finländsk chefstränare jobbat för att få skidskyttelaget till en enhetlig grupp som alla har samma mål.

Gemensamma träningar där man sparrar varandra på skjutvallen, men framför allt mängdmässigt mera träning har det blivit för landslagsåkarna samt den av Marko nygrundade talanggruppen.

Den lättsamma och glada stämning som råder i laget märks också av en utomstående. Det här har säkert delvis påverkat den framgång som framför allt två idrottare i laget redan nått den här säsongen.

Marko steg in som chefstränare den säsong det är hemma-VM. Framgång hoppas han på redan nu i mars, trots att hans jobb är mera långsiktigt.

Genast efter VM börjar det egentliga jobbet, att lyfta nivån på finskt skidskytte redan till följande OS år 2018. Då hoppas han att det skall finnas mer än en idrottare som har möjlighet till bra placeringar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport