Hoppa till huvudinnehåll

Niondeklassare: Jämnåriga har sålt och erbjudit cannabis

winellska skolan
I Winellska skolan i Kyrkslätt är cannabis inte något främmande. winellska skolan Bild: Yle/Hanna Rundell winellska skolan

Nior i Winellska skolan i Kyrkslätt berättar att jämnåriga röker på, säljer och har försökt bjuda dem på cannabis.

Tre flickor i nian berättar för Yle Huvudstadsregionen att de har jämnåriga kompisar som rökt cannabis på kvällar och veckoslut. Alla tre har dessutom erbjudits cannabis eller varit med om att någon försökt sälja åt dem. Det här hände när flickorna var 14 och 15 år gamla.

- Jag hade en gång en kompis som använde och han försökte få mig att prova, men jag iddes inte, säger en av flickorna Yle Huvudstadsregionen träffar under matrasten.

- Jag har bekanta som har använt, men inte så att det är något stort problem. De är 15-16 år gamla, säger hennes kompis.

Talar inte om cannabis med vuxna

Deras kompis berättar att hon känner ganska många som både har sålt och använder cannabis. Flickorna har inte berättat om det här åt någon vuxen.

- Nej för man vill inte att de ska få problem. Det är deras eget problem. Jag vill inte blanda mig om det inte är någon nära kompis, säger en av flickorna.

Flickorna säger att de aldrig testat cannabis.

- Tobak är dåligt, men cannabis är ännu värre. Man kan få hallucinationer bland annat, säger de.

Polisen i Kyrkslätt har utrett ett fall där 16-åringar misstänks ha använt och sålt cannabis. Fallet har gått tilll åtalsprövning och polisen har gjort en barnskyddsanmälan.

De 16-åriga ungdomarna som står misstänkta för att ha sålt och använt cannabis har använt drogen på bland annat skolgården. Vilken skola de unga har gått i är ännu oklart.

"Hoppas föräldrarna håller ögonen öppna"

Varken rektor Kristiina Koli vid Winellska skolan eller Kyrkslätts gymnasiums rektor Maria Ekman-Ekebom har kontaktats av polisen eller barnskyddet. De misstänker därför att eleverna inte går i deras skolor.

- Vi är naturligtvis oroliga. Vi jobbar hårt med drogförebyggande arbete i skolan, men det som händer utanför skoltid kan vi inte rå för, säger Koli.

Gymnasiets rektor Ekman-Ekebom är ledsen över att eleverna inte berättar om användning och erbjudanden åt någon vuxen.

- På skolan är vi alltid de sista som får veta. Vi håller ögonen öppna och hoppas att föräldrarna också gör det. Men vi försöker ge eleverna i både grundskolan och gymnasiet möjligheten att anonymt berätta om saker som oroar dem. Vi upplever att vi känner våra elever och skulle därför vara förvånade om det är någon av dem, säger Ekman-Ekebom.

Lärarna i Winellska skolan övervakar rasterna och ingriper om någon röker tobak varpå föräldrarna informeras.

- Vi är en gammalmodig skola på det sättet att vi försöker ta itu med allt, säger Koli.

Hon tror att attityden till cannabis har förändrats så att unga inte ser så allvarligt på drogen längre, något skolan försöker motverka genom förebyggande arbete och föräldramöten.

16-åringar misstänkta för narkotikabrott

Polisen meddelade i lördags att en grupp 16-åringar från Veikkola i norra Kyrkslätt åkt fast för att ha sålt och använt cannabis. Det är ett kompisgäng som gott i skolan, festat och tränat tillsammans. Ungdomarna misstänks för narkotikabrott och straffbart bruk av narkotika.

Enligt polisen har de unga i gruppen haft en positiv inställning till cannabis. De har fått influenser från filmvärlden och från skrivelser på nätet som de skickat vidare åt varandra. De unga har inte haft vuxna mellanhänder och försäljningen har nått över kommungränserna. Också polisen i Esbo är inkopplad på fallet.

Polisen berättar att de flesta av ungdomarnas föräldrar var överraskade när de fick höra om förundersökningen.

Läs också:

Cannabishärva bland unga i Kyrkslätt