Hoppa till huvudinnehåll

Nu opererar Werkkala hjärtan i Vasa

För en vecka sedan återupptogs hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus. Med fem operationer förra veckan och fyra den här säger hjärtkirurg Kalervo Werkkala att starten gått bra.

- Egentligen kan man inte säga att vi har startat verksamheten utan vi har bara fortsatt där det slutade före sommaren, säger Werkkala.

Hjärtkirurg Kalervo Werkkala står pekar in till en operationssal på Vasa centralsjukhus.
Kalervo Werkala pekar in mot operationssalen där en hjärtoperation pågår. Hjärtkirurg Kalervo Werkkala står pekar in till en operationssal på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Sofi Nordmyr kalervo werkkala

Före sommaren pausades hjärtkirurgin på obestämd tid. Kommunerna ställde sparkrav på Vasa sjukvårdsdistrikt och Regionförvaltningsverket krävde att sjukvårdsdistriktet anställde en hjärtkirurg i stället för att köpa tjänster från Kuopio.

Lång debatt och jakt på hjärtkirurg

En lång och utdragen debatt om hjärtkirurgins framtid på Vasa centralsjukhus avslutades när sjukvårdsdistriktets fullmäktige beslöt att ge hjärtkirurgin två år till. När social- och hälsovårdsreformen träder i kraft måste man ta ställning igen.

Pensionerade hjärtkirurgen Kalervo Werkkala kom som räddaren i nöden och den 12 januari återupptogs hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus.

Hjärtkirurger opererar
Hjärtkirurgi pågår. Hjärtkirurger opererar Bild: Yle/Sofi Nordmyr hjärtkirurger

Förra veckan utfördes fem hjärtoperationer och den här veckan är fyra inplanerade.

Alltid två hjärtkirurger på plats

Vasa sjukvårdsdistrikt köper fortfarande in tjänster av hjärtkirurger från Kuopio. Regionförvaltningsverket krävde nämligen också att det alltid finns åtminstone två hjärtkirurger på plats vid operationerna.

- Vi behöver vara två kirurger så att vi kan konsultera varandra. Dessutom är det bra med de inhyrda kirurgerna att de är här en vecka var och sedan operarar de i Kuopio. De förlorar inte konsten att opera hjärtan på det viset, säger Werkkala.

Målet är att operera tre till sex gånger per vecka två veckor i månaden med paus på sommaren.

- Vi får se om vi behöver utföra fler operationer än det här. Det är långt härifrån till universitetssjukhusen och därför behövs det finnas hjärtkirurgi i Vasa, säger Werkkala.

Läs också:
Hjärtkirurgin kör igång i Vasa igen
Hjärtkirurgin fortsätter vid VCS
Skulle ha dött utan hjärtkirurgi