Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Nygrén ny stadsdirektör i Pargas

Stadsfullmäktige i Pargas har valt ekonomidirektör Patrik Nygrén till ny stadsdirektör.

Patrik Nygrén fick 31 av 43 röster. Thomas Flemmich, stadssekreterare i Raseborg, fick tio röster och Otto Ilmonen, utvecklingschef vid Åbo Akademi, fick en röst. En ledamot röstade blankt i den slutna omröstningen.

Ekonomidirektören tar över stadsdirektörsposten

Patrik Nygrén som nu tar över rodret har lång erfarenhet av den kommunala sektorn. Mellan åren 2003 och 2005 var han kommundirektör i Kumlinge. Efter det jobbade han som kommundirektör i Korpo.

Efter kommunfusionen 2009 blev han ekonomidirektör i Pargas. Förra veckan föreslog stadsstyrelsen i Pargas att Patrik Nygrén ska väljas till ny stadsdirektör.

Det var en mycket lättat Nygrén som tog emot beslutet att också fullmäktige gett honom förtroende.

- Det känns mycket bra. I den här branschen har man lärt sig att vara försiktig med sina förväntningar men visst har jag känt att jag har ett stöd, säger Nygrén.

Varför sökte du tjänsten som stadsdirektör i Pargas?

- Det var naturligt för mig att söka. Jag brinner för jobbet och jag vet vad jobbet går ut på. Jag har tidigare jobbat som kommundirektör och ville nu anta utmaningen att jobba som stadsdirektör i Pargas.

Folke Öhman tackade för sig

Under tisdagens möte höll fullmäktigeordförande Andreas von Bergmann ett tacktal till stadsdirektör Folke Öhman, som går i pension. von Bergmann tackade Öhman för att ha varit ett förtroendeingivande och representativt ansikte för staden.

Patrik Nygrén tar över som stadsdirektör efter Folke Öhman
Patrik Nygrén och Folke Öhman. Patrik Nygrén tar över som stadsdirektör efter Folke Öhman Bild: Yle/Johanna Ventus pargas stadsdirektör

- Ingen blir profet i sin hemstad. Det blev inte du heller även om det finns de som verkat ha förväntat sig profetiska under av stadsdirektören, sade von Bergmann och möttes av skratt av både ledamöter och stadsdirektören själv.

Folke Öhman tackade i sin tur för förtroendet han fått och avslutade sitt tal med en dikt av Houtskärsbon Bernt Mårtensson.

- Min släktgårdsvimpel och mina diplom lämnar jag kvar men inte mina drömmar, säger Öhman som möttes av stående ovationer av fullmäktigeledamöterna.

Många utmaningar väntar nya stadsdirektören

Öhman lämnar officiellt sin post den första april men i praktiken har han sin sista arbetsdag i början av februari. För Nygrén väntar nu många utmaningar.

Ekonomin är en av de största utmaningarna för den nya stadsdirektören.

De långa avstånden i staden är orsaken till att det är svårt att spara inom exempelvis social- och hälsovården.

Stadsdirektör Folke Öhman presenterade redan våren 2013 ett omfattande sparpaket, som bland annat innehöll nedskärningar inom hälsovården i Houtskär och att eleverna i årskurs 7-9 i Kyrkbackens skola i Nagu skulle flytta till Korpo. Några konkreta resultat har sparpaketet ännu inte lett till.

De minskande statsandelarna är ändå den största ekonomiska utmaningen, anser Nygrén.

- Vi måste fundera på alla typer av lösningar och utveckla vår verksamhet så att vi blir mer effektiva. Statsandelarna kommer att påverka vår ekonomi negativt men behoven försvinner inte. Det blir en utmaning för oss att möta de behov som finns med de pengar vi får, säger Nygrén.

En annan stor utmaning för staden är de reformer som kommunerna står inför. Inte minst social- och hälsovårdsreformen lämnar många frågor öppna.

Stadsdirektör Folke Öhman uppnår pensionsåldern år 2016 men har tidigare meddelat att han vill överlåta ansvaret till hans efterträdare redan nu, så att den nya stadsdirektören hinner komma igång innan de turbulenta tiderna.

- Vi väntar med spänning på hur det blir. Som det ser ut nu innebär social- och hälsovårdsreformen stora förändringar för oss. Vi förlorar ansvaret för hälften av vår verksamhet samtidigt som det också i fortsättningen ska finansieras. Vi mister makten över besluten men ska ändå betala räkningen. Det är minst sagt en besvärlig situation, säger Nygrén.

Stormiga vatten väntar, är du redo?

- Ja, jag är redo att stå vid rodret, säger Nygrén.


Läs också

Nyligen publicerat - Åboland