Hoppa till huvudinnehåll

Spotlight: De heligas solidaritet

det finns för mycket moralism
det finns för mycket moralism Bild: Yle/Tuunanen professor i social etik

Vi håller helt på att lämna den perioden då det fanns rum för radikala upptäckande tankar proklamerar professorn i social etik Jaana Hallamaa. Det kommer fram på många sätt, bland annat i vår inställning till människor från andra länder och kulturer och inte helt överraskande i ett motstånd mot aborter.

Syndigas solidaritet

Professor Jaana Hallamaa har specialiserat sig på att analysera grupper och gruppbeteende. Enligt henne har vi i Norden alltid trott att vi hör till nån form av de syndigas solidaritetsrörelse. Men i själva verket har vi gått in i en period som närmast kunde definieras som de heligas solidaritet. Det här syns mycket klart i inställningen till aborter och abortrörelsen där de heliga totalt vill isolera sig från de syndiga och därför inte överhuvudtaget vill ha nånting med aborter att göra. Den här förändringen blir mest påtaglig när man studerar den amerikanska Tea party-rörelsen som struntar i gällande lagar och rådande system. Man agerar och finns till enbart och enkom för sina egna anhängare.

Äkta finländare

Religionsforskare Jaana Hallamaa varnar för att vi totalt håller på att stänga in oss själva och att vi därför har blir alltmer fördömmande.
Vi vill enbart ha äkta finländare med betoningen på det "äkta". I de sociala medierna är det hur enkelt som helst att grunda en grupp som fördömmer nån eller något som får stöd, dvs nån som gillar. Hallamaa tar som exempel en radioredaktör som i en direktsändning meddelade att han skriver ut sig ur kyrkan då han att han inte vill höra till samma grupp som det där skitarna som är emot en ändring av äktenskapslagen. -"Skit-gänget" är en attityd som gynnar bägge sidor, konstaterar Hallamaa.

Moralism

Det handlar om en nymoralism där de svaga igen får lida. Det är inte en barmhärtighet utan en hård och fördömande religion och det är den jag är rädd för, säger Jaana Hallamaa, professor i social etik vid Helsingfors universitet.

Läs också:
Samvetsfrihet hotar rätten till abort
Titta på - Preventivrådgivningen haltar
Arkivet: Frågan om abort har alltid varit svår