Hoppa till huvudinnehåll

Tisdagssnackarna: Genusplogning känns långsökt

Michaela von Wendt och Calle Lindgren.
Michaela von Wendt och Calle Lindgren är veckans tisdagssnackare Michaela von Wendt och Calle Lindgren. Bild: Yle / Ted Urho michaela von wendt

Behöver Helsingfors utreda behovet av så kallad genusplogning? Den frågan fick tisdagssnackarna Michaela von Wendt och Calle Lindgren bita i den här veckan.

Stockholm vill utreda om mansdominerade vägar prioriteras när vägarna ska plogas för snö. Ett liknande förslag var framme i Helsingfors för ett år sedan, men motionen ledde då ingenvart. SFP:s Gunvor Brettschneider tänker fortsätta driva frågan i framtiden.

Ordet genusplogning väckte en del frågetecken hos tisdagssnackarna.

- Först trodde jag faktiskt att vi skulle debattera varför så få kvinnor kör traktorerna, skrattar von Wendt, och tillägger: Jag är själv en jämställdhetskämpe och genusfrågor berör, men det här kändes lite långsökt. Man måste ploga de vägar där de flesta människor rör sig först.

Genus laddat ord

Också för Calle Lindgren kändes termen udda.

- Rubriceringen kändes problematisk och till en början absurd. Jag anser mig vara feminist, men jag tror att många ser ordet genusplogning och sedan inte tar frågan på allvar. Man borde vara mera mångfacetterad: är det en säkerhetsfråga, eller är det bilister mot fotgängare och personer som rör sig med kollektivtrafik? Sedan kan man ställa frågan om varför det är färre kvinnor som åker bil, säger han.

Att just ordet genus orsakar sådan uppståndelse tror von Wendt att beror på att vi i Finland är främmande för diskussionerna kring ämnet.

- Debatten blir så inflammerad att ordet början klinga illa, speciellt i Finland. Men det blir bättre hela tiden, säger hon.

- Det behövs ödmjukhet i diskussionerna. Lyft upp ämnen i en mera mångfaldig kontext. Annars uppfattar folk lätt att det blir ett påhopp då ordet genus förekommer, konstaterar Lindgren.

Michaela von Wendt är vd för Lundia, Calle Lindgren är projektledare på föreningen Steg för Steg, föreningen för och med personer med utvecklingsstörning.