Hoppa till huvudinnehåll

Drogerna finns överallt i Finland

Man som tänder en joint.
Det är ingen större skillnad var du befinner dig. Vill du ha droger finns de i princip överallt. Man som tänder en joint. Bild: Etienne Ansotte / EPA marijuana,skunk

Det största snacket i Kyrkslätt just nu är att det säljs och används cannabis på en skola i trakten. Enligt polisen är det här inget ovanligt, faktum är att droganvändningen på små orter, och bland allt yngre personer, har ökat. Vi försöker ta reda på varför.

Flera personer i 16-årsåldern har åkt fast för cannabismissbruk och -försäljning i Veikkola i Kyrkslätt. Diskussionen har gått het och många är chockade över att det handlar om så pass unga människor. Drogpoliser i Österbotten (som alltid är anonyma) säger däremot att fallet i Kyrkslätt inte alls är uppseendeväckande.

- Samma sak händer hela tiden, i hela Finland. Att man testar och använder droger i högstadiet är inte alls ovanligt. Vi måste komma ihåg att det vi får veta om, bara är toppen av isberget, säger de.

Också överkommissarie Mats Lagerstam i Raseborg säger att de är medvetna om att det finns droger i skolorna.

Mats Lagerstam
Mats Lagerstam är medveten om drogproblemen i skolorna. Mats Lagerstam Bild: Yle/Fia Doepel komissarie,Raseborg,Ekenäs

- Jo, jag har stött på 13-15-åringar som redan har ett visst förflutet inom narkotika, säger han.

Allt vanligare med droger på små orter

Att drogerna mest skulle finnas i storstäderna stämmer inte alls. Drogkulturen i småstäder och storstäder ser faktiskt ganska likadan ut. Cirklarna är kanske lite mindre på små orter, men likasinnade hittar varandra både i små och stora städer.

- Både på små och stora orter så söker unga lite spänning i sina liv. Hur man förhåller sig till droger i kompisgruppen spelar också stor roll. Ju mer positiv kompisgänget är till droger, desto lättare är det att dras med, speciellt i småorter, säger polisen i Österbotten.

Drogerna används också på samma sätt på småorter – i kompisgäng, lägenheter, restauranger och på andra ställen där man ofta samlas och umgås.

De vanligaste drogerna

  • Enligt drogpolisen i Österbotten är de vanligaste drogerna cannabis, amfetamin, ecstasy (mdma) och olika narkotikaklassade läkemedel som till exempel Subutex.
  • Utbudet skiljer sig åt mellan olika områden, och det beror oftast på försäljarens egna vanor och inköpskanaler, och på vad köparna i området vill ha.

Likadant ser det ut i de södra delarna av Finland. Mats Lagerstam säger att läget ser dåligt ut. De stöter på överraskande många narkotikafall, och de har inte tillräckliga resurser för övervakning.

- Vi har alltid haft ett stort problem i Västra nyland. Det har kommit fram när vi tidigare haft knarkutredare som haft tid och möjlighet att följa med utvecklingen och knutit kontakter till rätt personer, som i sin tur kunnat hålla poliserna ajour med vad som händer, säger han.

Nu är läget ändå annorlunda, eftersom allt styrs från Esbo, något som Mats inte alls är nöjd med.

- Det tillfredsställer säkert någon som tittar på statistiken och tycker att narkotikabrottsligheten säkert minskat när brottsanmälningarna blivit färre i antal. Men det tror jag absolut inte på. Jag vågar nog påstå att trenden är den motsatta, säger Mats.

Mats anser att de är för få för att bekämpa drogerna. De har ingen som är stationerad för att enbart hålla på med narkotikautredning, utan den gruppen finns i Esbo.

- Det kräver personliga kontakter för att man ska kunna dra i rätt snören från polisens sida, och för att kunna få pålitlig statistik. Jag skulle nog säga att hemmaodlingarna ökat markant under se senaste åren, säger Mats Lagerstam.

Polisen i Österbotten håller också med om ökningen. De hittar hemmaodlingar för cannabis ungefär två till tre gånger i veckan. Det odlas i lägenheter och egnahemshus, och på sommaren också ute i skogen.

Det är lätt att börja odla hemma, till exempel i bastun.
- Mats Lagerstam

I Raseborg kom också polisen nyligen i kontakt med en person som försökte tillverka tabletter av bland annat tandkräm, diskmedel och aceton. Tabletter som antagligen var till för att säljas.

Polisen hinner inte med

Varför är det då så här undrar vi? Situationen verkar vara rätt omöjlig. Drogpolisen i Österbotten berättar att när de täpper till en försäljningskanal, så öppnar genast en annan. De har också märkt att det inte bara är hemmaodlare som säljer. Det nyaste fenomenet är att mängden drogförsäljare som kommer in till Finland från andra länder, har ökat markant i Österbotten. Det här betyder att det kommer in och säljs tyngre droger, också i småstäder. Att komma de här människorna och organisationerna på spåren är väldigt tidskrävande och kräver mycket jobb.

Mats Lagerstam poängterar också lättillgängligheten till drogerna.

- Först och främst är det väldigt lätt att få tag på råämnena. Det är lätt att börja odla hemma, till exempel i bastun. Det finns också tydliga direktiv på nätet och det är lätt att komma igång med verksamheten. Många gånger är det flera personer som slår sig ihop och odlar tillsammans, säger han.

Drogpolisen i Österbotten säger också att man i dag hittar droger i princip överallt. De menar att det knappast finns en enda liten ort i Finland där det inte odlas droger. Det har också sett att det är väldigt enkelt att beställa droger på nätet, så att bo på ett ställe där det inte säljs droger, är inget problem för att använda dem.

Föräldrarna ska aktivt följa med vad deras barn gör och vart de går. - Drogpolisen i Österbotten

Föräldrarna måste hålla koll

Vad gör polisen åt situationen? Som Mats redan berättade har polisen i Västra nyland väldigt dåligt med resurser, så de har svårt att hänga med. Får de en anmälan försöker de i alla fall så snabbt som möjligt kolla upp det, och få tillstånd till en husrannsakan.

- Men det ökar nog mer än vi hinner med, så det är ett litet dilemma, säger han.

Polisen i Österbotten anser att föräldrarna måste vakna upp och inse fakta – att bo i en liten kommun eller stad skyddar inte någon från droger. De ger också föräldrarna en uppmaning, som för många säkert känns ganska svår.

- Föräldrarna ska aktivt följa med vad deras barn gör och vart de går. De ska också hålla igång en öppen diskussion med sina barn där de kan diskutera vad de gör på sin fritid, och på internet.

Läs också:
Cannabishärva bland unga i Kyrkslätt
Niondeklassare: Jämnåriga har sålt och erbjudit cannabis