Hoppa till huvudinnehåll

"Första gången en trålbåt sjönk i Naguvattnen"

Bild: Yle/ Nora Engström hav

Olyckan där fisketrålaren Bärbel från Gustavs sjönk i Nagu skärgård öster om Innamo, skrämde upp också andra fiskare.

- Visst blev jag ganska chockad eftersom jag själv är yrkesfiskare. Det är rysliga saker när sådant här händer, säger Marina Mickelsson från Pensar i Nagu.

Enligt Mickelsson var det här första gången en fisketrålare sjönk i Naguvattnen. Själv fiskar hon med nät men hennes man Roine Mickelsson trålade fisk i 40 år bland annat vid Stenskär och Gullkrona.

- Orsaken till olyckan kan ha varit att trålaren fick så mycket fisk ombord att den fick slagsida, funderar Mickelsson. Slagsidan ledde till att fartyget tog in vatten och sjönk. Det finns trålare som kan ta ombord så mycket som 93 000 kilo fisk på en gång.

Marina och Roine Mickelsson. Arkivbild. Bild: Yle/Patrick Stenbacka roine mickelsson

Marina Mickelsson fiskar sik, gös och abborre med nät och använder också strömmingsskötar. Strömmingsskötarna kan bli tunga men i övrigt är mängden fisk en helt annan för en som fiskar med nät.

- Jag kan dra upp mellan 50-100 sikar. Vi är alltid två ombord så jag är inte rädd när jag är ute och fiskar, säger Mickelsson.

Skyddar sig mot kylan

Havet är kallt på vintern och därför måste utrustningen vara därefter.

- Det behövs skinnmössa, varma stövlar, regnkläder och handskar, annars skulle jag inte klara mig. Men Roine har varit med så länge så han brukar inte använda handskar, säger Marina.

Väderleksrapporten är också viktig för en fiskare.

- Vi lyssnar mycket på radio och hör vad det ska bli för väder. Jag har inte varit ut på havet de senaste dagarna eftersom vi har haft så högt vatten och så hårda vindar, säger Mickelsson.

Trålare på sociala medier

Fisketrålarna i Gustavs har flitigt publicerat videor och bilder från arbetet på Skärgårdshavet. Trålaren Huovari upprätthåller en blogg med bilder och text.

I videon nere ser man trålaren Bärbel (som sjönk) i arbete den 9 januari 2015.Olyckan utreds

Statens olycksutredningscentral har utsett en arbetsgrupp som ska utreda olyckan och besättningen har nu hörts. Trålaren Bärbel hade bränsle ombord när den sjönk till 30 meters djup, men den läcker inte olja. För tillfället är det ändå inte klart om miljön kan ta skada.

Det är inte heller klart om det blir aktuellt att bärga fartyget.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland