Hoppa till huvudinnehåll

Hon fick fast anställning efter 15 års snuttjobb

Barnskötare Maria Grahn jobbar på Hakalax daghem i Karleby.
Barnskötare Maria Grahn jobbar på Hakalax daghem i Karleby. Barnskötare Maria Grahn jobbar på Hakalax daghem i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist hakalax daghem

Efter 15 år som barnskötare på tidsbundna kontrakt har Maria Grahn fått fast anställning. Karleby stad börjar året med att tillsvidareanställa 18 dagvårdare.

Maria Grahn började jobba på en förskola i Karleby år 2000. Sedan dess har hon haft kontrakt på allt från några dagar till fem månader. Nu ska hon fira sin anställning.

- Tårta, tårta! Det blir massor med tårta. Det känns helt otroligt. Det här betyder jättemycket, säger Grahn.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Karleby stad har i några års tid hållit tillbaka med tillsvidareanställningar. Man har velat se om behovet av dagvård fortsätter att öka, och reda ut hur strukturerna ska se ut.

Men nu har stadsstyrelsen godkänt att staden fastanställer 18 personer inom dagvården.

Servicechef Satu Forsberg är glad både för barnen och personalen.

- Jag vet att de här människorna har varit länge i jobb hos oss. De förtjänar att få fast anställning. Och för barnen är det bra att samma personer sköter dem i flera år, säger Forsberg.

Men varför först nu?

- Det är alltid svårt att veta hur många barn som behöver dagvård kommande år. Så det är en risk att genast fastanställa någon. Men trenden är nu att behovet ökar, säger Forsberg.

Finns jobb i höst?

Under sina år som vikarie har Grahn fått egna barn och tidvis varit mammaledig. Nu slipper hon osäkerheten som korta kontrakt har inneburit.

- Jag har alltid väntat med spänning på om det finns jobb på hösten. Nu kan jag planera min framtid på lite längre sikt, säger Grahn.

Som vikarie har Grahn varit utan jobb om somrarna. Att vara utan lön delar av året är något hon tvingats lära sig leva med.

- Man måste räkna med det tidigare under året. Att man lever så att det också finns pengar på sommaren, säger Grahn.

Snuttjobb del av dagvården

Karleby stads småbarnsfostran har kring 440 anställda. Några av dem jobbar fortfarande på korta kontrakt. Så kommer det säkert alltid att vara, tror dagvårdschef Kai Kytölaakso.

- Det är en så stor sektor, folk är på sjukledigt, på alterneringsledigt. Men det här putsar läget hos oss ganska bra, säger Kytölaakso.

Satu Forsberg är glad över att flera svenskspråkiga fastanställdes den här gången.

- Risken finns att de annars söker sig någon annanstans. Det är så osäkert då man skriver avtal för en termin i taget, säger Forsberg.

Karleby öppnar ett nytt daghem på Rytibacken och ett i Storby i år. Det blir totalt tio grupper med plats för uppemot 200 barn.

Läs också

Mitt jobb