Hoppa till huvudinnehåll

Obama talar för medelklassen

Barack Obama avtackas efter sitt tal till nationen.
Barack Obama avtackas efter sitt tal till nationen. Bild: EPA/MANDEL NGAN / POOL state of the union 2015

USA:s president Barack Obama budskap till det amerikanska folket är att det nu är dags att vända blad efter flera tuffa år. I sitt årliga State of the Union-tal fokuserade Obama på USA:s växande ekonomi.

Svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi följde med presidentens tal.
- Obama tog åt sig äran över att USA just nu upplever en växande ekonomi, ett budgetunderskott som krymper och en industrisektor i uppsving.

Obama vill utjämna inkomsterna och lanserar en strategi som han kallar för medelklassekonomi . Han efterlyste högre skatt för de mycket rika, skattelättnader för medelklassen och en höjning av minimilönerna. Arbetande familjer ska få dra nytta av den ekonomiska tillväxten.

Förslagen välkomnas - men går knappast att förverkliga

- Medelklassekonomi innebär att vi hjälper familjer att känna sig tryggare i en värld som förändras konstant. Det betyder att vi ska hjälpa folk att ha råd med barnomsorg, universitetsstudier, bostäder och att pensionera sig, sade Obama.

Många av de förslag han presenterade, som billigare dagvård och ersättning för sjukfrånvaro är populära bland folket. Problemet är att förslagen knappast kan förverkligas.

Republikanerna har majoritet i såväl senaten som representanthuset efter jordskredssegern i kongressvalet i november, och de kommer sannolikt inte att godkänna förslag som innebär skattehöjningar eller nya offentliga utgifter inom sociala sektorn.

"Bryt gamla mönster"

Mitch McConnel, en av ledarna för det republikanska partiet, kallade Obamas planer för uppvärmd skåpmat.

Det hindrade inte Obama från att vädja till kongressen att tänka i nya banor i stället för att hålla i gång det nuvarande dödläget i Washington.

- Föreställ er att vi bröt det trötta gamla mönstret. Föreställ er att vi skulle göra något annorlunda, sade Obama.

Obama är väl medveten om att hans förslag är i motvind i kongressen men hans tal kan mycket väl ange tonen för den politiska debatten inför de kommande presidentvalskampanjerna.

Obama vill stoppa IS:s framfart

President Barack Obama vädjar till kongressen om att den ska godkänna hårdare tag mot terrorgruppen IS och att införa nya sanktioner mot Iran på grund av landets kärnprogram.
Han sade att en koalition av länder ska stoppa IS:s framfart i Irak och Syrien. Han uppmanade kongressen att visa världen att det finns enighet om bruket av hårda metoder för att få tag i terrorister och lösa upp deras nätverk.

Presidenten lovade också att hålla sitt löfte om att stänga militärfängelset på USA:s militärbas i Guantánamo Bay på Kuba. Obama har under de senaste veckorna tagit hårdare itu med att få fångar flyttade bort från basen.

- Det är dags att avsluta jobbet där.

Presidenten var kaxig


– Obama var ganska kaxig då han tog åt sig äran för att det för tillfället går ekonomiskt bra för USA. Samtidigt var det något Robin Hood-aktigt över hans förslag om medelklassens ekonomi och skattelättnaderna.

Obama valde också att gå tillbaka till sitt klassiska tal från år 2004, kommenterar Vuojärvi.

– Han upprepade uttrycket att det i hans värld inte finns ett liberalt Amerika och ett konservativt Amerika, det finns bara Amerikas förenta stater.

Vuojärvi säger att många har uttryckt förvåning över att Obamas tal innehöll så detaljerade förslag, speciellt med tanke på att de flesta av dem kommer att stranda i kongressen.

– Å andra sidan kan man fråga sig vad han hade för andra alternativ. På något sätt sitter han ju i en rävsax. Om han skulle föreslå sådant som republikanerna gillar skulle han svika sitt löfte mot de som valde honom. Och om han skulle presentera icke-kontroversiella förslag så skulle han kritiseras för att han redan har kastat in handduken.

Läs också