Hoppa till huvudinnehåll

Skolelever i Ekenäs lagade mat av rester

Sjuor i Ekenäs gjorde semlor av matrester.
Sjuor i Ekenäs gjorde semlor av matrester. Sjuor i Ekenäs gjorde semlor av matrester. Bild: Anna-Maria Niskanen mat av matrester

Varje år slänger vi i Finland bort mat till ett värde av ungefär 500 miljoner euro. Det är bra både för plånboken och miljön att minska på avfallet, påminner Roskn´ Rolls verkställande direktör Jukka Paavilainen.

Ett sätt är att använda matresterna. Som ett led i den europeiska kampanjen att minska på avfallet – The European Week for Wast Reduction – deltog elever i årskurserna sju, åtta och nio i Ekenäs i avfallshanteringsbolaget Rosk´n Rolls matrestsprojekt.

Roligt att inte behöva slänga mat

(Övre raden från vänster:) Emma Björkqvist (åk 9) från Hakarinteen koulu och Cedrik Sandell (åk 7), Ida Westerlund (åk 8) och Eva Bussman (åk 8) från Ekenäs högstadieskola.
(Övre raden från vänster:) Emma Björkqvist (åk 9) från Hakarinteen koulu och Cedrik Sandell (åk 7), Ida Westerlund (åk 8) och Eva Bussman (åk 8) från Ekenäs högstadieskola. (Övre raden från vänster:) Emma Björkqvist (åk 9) från Hakarinteen koulu och Cedrik Sandell (åk 7), Ida Westerlund (åk 8) och Eva Bussman (åk 8) från Ekenäs högstadieskola. Bild: Yle/Robin Lindberg eva bussman

Det går faktiskt att göra god mat av matrester, fick eleverna märka.

Man kom på att man kan använda mat på nytt, säger åttan Eva Bussman i Ekenäs högstadieskola.

Projektet var roligt, tycker Ida Westerlund som också går i åttan i samma skola.

Åttor i Ekenäs gjorde dessert av matrester.
Åttor i Ekenäs gjorde dessert av matrester. Åttor i Ekenäs gjorde dessert av matrester. Bild: Anna-Maria Niskanen mat av matrester

För Emma Björkqvist, som går i nian i Hakarinteen koulu, var det roligt att märka att man inte alltid behöver slänga mat utan kan använda den på nytt.

- Man förstod att man kan använda mat på nytt som man inte skulle äta annars, säger Cedrik Sandell som går i sjuan i Ekenäs högstadieskola.

På tidsdagen (20.1) fick eleverna en närproducerad efterrätt av Rosk´n Roll som ett tack för att de var med i projektet. De bjöds på jordgubbs- och päronsorbet.

Det kan finnas mycket att använda i kylskåpet

Anna-Maria Niskanen är lärare i huslig ekonomi för både de svenska och finska eleverna i Ekenäs i årskurserna sju till nio. I det tre veckor långa projektet planerade hon en hel måltid av matrester tillsammans med eleverna.

Hushållsläraren Anna-Maria Niskanen i Ekenäs högstadieskola.
Hushållsläraren Anna-Maria Niskanen. Hushållsläraren Anna-Maria Niskanen i Ekenäs högstadieskola. Bild: Yle/Robin Lindberg niskanen anna-maria

Sjuorna gjorde pizza och småfranska, åttorna maräng och pastejer, och niorna indiska degknyten.

Niskanen tipsar om att sätta det i system att titta in i sitt kylskåp, ordna och städa upp tillräckligt ofta, så att man ser vad man har för matrester som kan användas till någonting.

- En kryddsås till något och kanske lite kokta grönsaker till någonting annat. I stället för att slänga bort så planerar du dina måltider och din matlista för veckan på det viset.

Roskn´ Rolls verkställande direktör Jukka Paavilainen besöker Ekenäs högstadieskola.
Roskn´ Rolls verkställande direktör Jukka Paavilainen berättade för eleverna att det i Finland varje år slängs bort omkring 5000 lastbilslass med mat. Roskn´ Rolls verkställande direktör Jukka Paavilainen besöker Ekenäs högstadieskola. Bild: Yle/Robin Lindberg avfallshanteringsbolag direktör

Att inte slänga mat betyder mycket för miljön

Miljöpåverkan av det årliga matsvinnet i Finland motsvarar utsläppen från 100 000 personbilar, säger Roskn´ Rolls verkställande direktör Jukka Paavilainen.

Största delen av matens miljöpåverkan kommer från produktionen, transporten och tillverkningen – inte så mycket från avfallshanteringen, förklarar han.

Därför är en noggrann mathushållning ett effektivt miljöarbete som alla kan vara en del av, betonar han.

Läs också