Hoppa till huvudinnehåll

Snöskoterlederna väntar på mera snö

Henrik Bodö och Eirik Österåker från Waasa Snowmobile
Henrik Bodö och Eirik Österåker från Waasa Snowmobile Henrik Bodö och Eirik Österåker från Waasa Snowmobile Bild: Yle/Malin Hulkki waasa snowmobile

Mera snö och tjockare isar står på önskelistan för den som vill åka snöskoter. Eirik Österåker och Håkan Bodö som är med i Waasa Snowmobile hoppas att man snart skall kunna öppna skoterlederna i Österbotten.

- Lederna är bra i bottnen men tyvärr är det bara is på dem. Vi har ingen snö att köra på. Isen är blank så det är mycket dåligt skoterföre nu, säger Österåker.

Håkan Bodö hör till dem som överhuvudtaget inte tagit ut sin skoter ännu den här vintern. Också förra vintern var såpass skral när det gäller snö och isar att det inte heller då blev kört överhuvudtaget.

Och isläget är fortfarande bedrövligt med tanke på skoterkörning. Minst 15 centimeter borde isen vara för att man skall känna sig säker på isen.

- Jag kollade i går kväll och härifrån Smulterön och Gerby inre skärgård är det mellan 12 och 17 centimeter. Men längre ut mot Replot är det fem till nio centimeter. Dit ska ingen åka, säger Österåker.

Islederna väntar på tjockare is

Lederna på isarna märks inte heller ut förrän man har minst 15 centimeter tjock is. Redan på veckoslutet är det tänkt att Waasa Snowmobile skall ordna en safari körning i skärgården, men isläget bestämmer om det blir av.

- Vi brukar märka ut en led till saloonen på Granskär och det blir kanske på lördagen om vi får bekräftelse på istjockleken, säger Bodö.

Waasa Snowmobile har också sedan länge ett samarbete med sjöbevakningen och deltar i olika sökningsmanövrar vid behov.

Varje år har man också en gemensam övning som går ut på en teoridel och efterspaningar både i ljus och i mörker. I år kommer övningen att äga rum i Larsmo, på Larsmosjön.

- Man börjar känna folk och så har vi nog varit på några utryckningar. Ett år var vi ute och sökte i dimma. Skoterföraren hittades, hans bensin hade tagit slut och han var nära att gå ner sig i farleden, berättar Bodö.

Medlemsantalet i Waasa Snowmobile är rätt stabilt men varierar lite med kvaliteten på vintrarna. Bra vintrar ger automatiskt fler medlemmar. I fjol hade föreningen 600 medlemmar och vid årsskiftet hade föreningen 560 medlemmar.

Läs också