Hoppa till huvudinnehåll

Tävlingen för svåra namn

Järjestyshäiriö
"Jäjjestys…, järjestös…, järjestysräihiö, jarjestyshairio, no it's impossible." Visst, lite krångligt skulle det bli för våra utländska vänner om vi skickar Järjestyshäiriö till ESC. Järjestyshäiriö Bild: Yle / Camilla Fagerholm järjestyshäiriö

Stiftelsen testade hur det låter när en schweizare, en kamerunier, en kuban och en fransman uttalar namnen på UMK-deltagarna. Vem lönar det sig att skicka till Wien så att våra utländska vänner kan uttala bandnamnet hyfsat bra?

Järjestyshäiriö, det är namnet på ett av banden som tävlar i UMK - Tävlingen för ny musik. Stiftelsen lät fyra personer med utländsk bakgrund uttala namnen på våra UMK-deltagare.

När till och med Hans on the Bass och Satin Circus kan uttalas på fyra olika sätt kan du tänka dig hur det låter i Österrike i maj om det är Pertti Kurikan Nimipäivät eller Pihka ja Myrsky Finland skickar iväg till Eurovisionen.