Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 8: Arbetarskyddet hjälpte inte

Personer på en arbetsplats
Personer på en arbetsplats Bild: Yle mittjobb

En konfliktfylld skilsmässa förorsakade trubbel på arbetsplatsen för en läsare som varit i kontakt med #MittJobb. Trots en anmälan lät arbetarskyddet bli att ta itu med saken.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Så här skriver läsaren till #MittJobb:

Alla arbetsplatser sköter inte arbetarskyddsärenden. Det är känsligt och i små samhällen vill ingen ta itu med verkligt svåra ärenden då alla känner alla och det existerar ett bäste broder-system.

Jag låg i konfliktfylld skilsmässa och vårdnadstvist. Ex-mannen trakasserade och förföljde. Dessutom inledde han en relation med en person som arbetade i samma byggnad som jag.

Personen tog som huvuduppgift att svartmåla mitt rykte: sade bland annat att jag var mytoman, alkis, sinnessjuk. Då gjorde jag en anmälan till arbetsskyddet om ryktesspridning och polisanmälan om ärekränkning.

Jag talade också omför personen att hon bör sluta, men nej hon bara hånskrattade. Jag själv skrattade bakom ryggen på henne. Hon fattade inte att även hon utnyttjades av min exman. Hans mål var ju att svartmåla och trycka ner mig.

Arbetarskyddet hade man ingen nytta av, det är som en fis i Sahara. Däremot får den onda alltid straff, kvinnan ifråga kom underfund med att hon hade utnyttjats!

Läs nästa berättelse: Cheferna sopar mobbning under matten

Läs också

Mitt jobb