Hoppa till huvudinnehåll

Carl Bildt räddade afghan i hemlig operation

Sayed Pervez Kambaksh dömdes till döden för att ha varit kritisk till islam.
Sayed Pervez Kambaksh dömdes till döden för att ha varit kritisk till islam. Sayed Pervez Kambaksh dömdes till döden för att ha varit kritisk till islam. Bild: EPA/SELTAN MOHAMMAD kambaksh

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt smugglade ut en dödsdömd student från Afghanistan år 2009. Bildt säger till tidningen Expressen att han var mycket nervös.

Den 25-årige studenten Sayed Pervez Kambaksh arbetade som journalist på en afghansk tidning. Han hade dömts till döden för att ha skrivit kritiska artiklar om islam.

Carl Bildt, som vid tidpunkten var Sveriges utrikesminister, hade försökt diskutera saken med Afghanistans dåvarande president Hamid Karzai. När de diplomatiska försöken inte gav resultat bestämde sig Bildt för att agera.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt
Carl Bildt var Sveriges utrikesminister vid tidpunkten för den hemliga operationen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt Bild: EPA/Valda Kalnina utrikesminister carl bildt

Tillsammans med norrmannen Kai Eide, som vid tidpunkten var FN:s utsände i Afghanistan, började Bildt planera en hemlig operation.

- Att vi kunde rädda honom var i hög grad Kais förtjänst. Men också en hög afghansk företrädare vars namn jag inte tror att det vore bra om vi nämnde, säger Bildt till Expressen.

Smugglades i svenskt regeringsplan

Räddningsoperationen skedde under en av Bildts tjänsteresor till Kabul år 2009. Den dödsdömde afghanen fördes snabbt ombord på ett svenskt regeringsplan i skydd av mörkret.

Inne i planet satt Bildt och väntade. Han berättar att han in i det sista var rädd för att de afghanska säkerhetsmännen skulle märka att något var på gång.

– Det var mycket nervöst de sista minuterna. Vi startade så snabbt det bara gick, säger Bildt till Expressen.

Den dödsdömde fördes sedan med regeringsplanet till Oslo. Bildt tror att han nu finns i USA.

Hemlighölls i sex år

Bildt säger att operationen har hemlighållits i sex år. Anledningen var att man var rädd för att smugglingsoperationen kunde ha fått politiska konsekvenser för Sverige, FN och för de afghanska tjänstemän som var inblandade.

- Nu tror jag att det gör mindre. Ny ledning i Afghanistan. Ny FN-chef. Ny svensk utrikesminister, säger Bildt till Expressen.

Eide, som numera är Norges ambassadör i Stockholm, berättade om operationen via Twitter.

"Hemlig operation som är okänd i Sverige: År 2009 flög Carl Bildt ut en dödsdömd student från Kabul i skydd av mörkret" skriver Eide.

Hoppa över Twitterpostning

Sayed Pervez Kambaksh benådades i augusti 2009 av president Hamid Karzai.

Läs också